Novi Izborni zakon ili novo političko uređenje Hrvatima BiH s istim političkim vodstvom ne donosi ništa

mostar bih zakonOve godine bi se trebali održati opći izbori u BiH pa su gospoda problem koji je aktualan dva desetljeća, a tiče se izbornog sustava odlučili riješiti u par mjeseci. Postavlja se pitanje zašto sad? Pa, jedini logičan odgovor bi bio: Zato što vladajući iz sva tri naroda žele sačuvati svoj položaj moći i predstaviti sebe kao jedine moguće izbavitelje.

Totalni restart

Ono što Hrvatima u BiH može značiti bolje sutra je novo političko uređenje i nova lica u politici te potpuno novi politički subjekti. To su jedine dvije mogućnosti za progres i isključivo obje usvojene mogu donijeti prosperitet. Reforma s aktualnim akterima u hrvatskom političkom vodstvo NE DONOSI NIŠTA. A novi ljudi u aktualnom sustavu izbora opet ne mogu ništa radikalno, ali mogu steći povjerenje da bi onda reforma imala smisla i učinka. Jer, oni koji bi trenutno profitirali izbornom reformom su isti oni koji parazitiraju na nedaći svog naroda preko dvadeset godina. Oni, odnosno punopravni nasljednici načela komunističke partije, po svom djelovanju, a domoljubi i kršćani po svom verbalnom izričaju, su skoro pa uništili Hrvate u BiH. Oni su ti koji dodaju drva srpskom i bošnjačkom vodstvu, dok ovi lože lomaču na kojoj žele spaliti sve hrvatsko. Hrvatski političari u županijama s većinski hrvatskim življem su zarobljeni u korupciji, nepotizmu i vlastitoj narcisoidnosti. U tomu svemu su izgradili mrežu svojih poslužnika koji upravljaju novcem i vlasti. Doslovno od načelnika do portira moraju biti zaslužnici stranke. Zvuči vam poznato? Partija i partijski sustav vladanja je i dalje živ. Samo oni njima skloni su pretplaćeni na nekakve mogućnosti za solidan posao. Ovdje ne mislim na posao u državnoj službi, jer to ne smije biti misao vodilja u borbi za egzistenciju, što je prije 100 godina A. G. Matoš konstatirao u vezi državnih činovnika i želja hrvatskog čovjeka, to vrijedi i danas. Nego, su spremni uništiti i svaki privatni posao, ako neće biti njima naklonjen. Ako nisi partija, onda ćeš plaćati reket lokalnim šerifima u plavim odjelima da bi uopće mogao funkcionirati. U protivnom će te usporavati u svim sferama poslovanja.

Reći ćete, a ovi srpski i bošnjački su bolji? Pa istu su, samo mene boli što su ovi koji se identificiraju kao Hrvati ovakvi kakvi jesu. I onda vidjeti spas u reformi Izbornog zakona s ovim istim ljudima, može vidjeti samo bračni par u kojem su supružnici Hlebinac i mađarska sobarica. Dakle, bez reforme i s reformom Izbornog zakona s ovakvim predstavnicima, Hrvatima se isto piše. Većina mladih odlazi u EU, stariji izumiru, a oni rijetki mladi i radno sposobni koji su dovoljno strpljivi, uporni, svojeglavi, biraju najteži mogući put i bore se za opstanak na svojoj rodnoj grudi.  

Bez novih političara, bez novih stranaka, bez iskrenog i kvalitetnog hrvatskog intelekta na važnim  funkcijama nema bolje sutra i nema opstojnosti Hrvata u BiH. Siguran sam da takvi postoje. Neki su se već i aktivirali, neću ih spominjati, da ne bi bilo kako promoviram bilo koga, neki još spavaju. Ali vrijeme  za "akciju" je bilo već odavno, sad je zadnji čas. RH i međunarodna suradnja

Dalje, ono što treba, su jasni potezi i aktivni rad vlasti u Republici Hrvatskoj. Rado se sjetim Milanovića prilikom pokušaja „Islamskog proljeća“ u Bosni i Hercegovini. Došao je u Mostar i dao podršku Hrvatima jer je prepoznao što se sprema. Također je zgodno i čuti kad spomene neke situacije u BiH i nazove stvari pravim imenom u javnosti. Ali to je sve samo simbolička podrška i od toga nema neke velike koristi. No, s obzirom na to da su prijašnji predsjednici, poput Mesića radili izravno protiv svog naroda u BiH, onda moram biti pošten i naglasiti ono što je aktualni predsjednik uradio do sada. Ali bez jasnog stava i aktivne i praktične podrške nema budućnosti za Hrvate u BiH. Uz nove ljude trebaju nam novi i širi pogledi, kako na prošlost tako i na budućnost BiH i Hrvata kao važnog čimbenika u njoj. Jer bez jakog i ozbiljnog međunarodnog čimbenika opet nema ništa. EU i njena politika kao i tijekom cijele povijesti ne može donijeti puno. Rusiju već mole iz Republike Srpske da se više angažira. Izetbegović je oduševljen Erdoganom, dok Kina nema neki važan interes u ovom dijelu Europe. Kad su u pitanju Britanci, kao i EU malo toga dobroga može se iskoristiti. Tako da ostaju od važnih čimbenika Izrael i SAD. Izrael koji može biti primjer kako se opstaje kad si u velikoj manjini. Izrael koji je svojim zajedništvom i partnerstvom s SAD-om izrastao u ozbiljnu silu, siguran sam da može biti jak i moćan faktor. Također, rame uz rame s Amerikancima, koji su jedna od tri sile u svijetu u svim segmentima. Naravno, uz određene ustupke njima, sigurno bi se mogao izgraditi kvalitetan položaj unutar države i novi preustroj BiH. Ali ponavljam, treba krenuti od nule sa svime pa će onda i sve ovo biti realna opcija.

 

Razgovori s Dodikom

Osim što nam nije korist od reforme s istim ljudima, nije korist ni šurovanje predsjednikom entiteta u kojem su Hrvate etnički očistili. Dakle dio ubili, dio raselili i na tom području proglasili svoju poludržavu, a onda naši predstavnici s njima traže zajednički jezik i podršku. To je toliko sramotno i uvredljivo da jednostavno ne postoji riječ koja bi to opisala. Pokušat ću biti slikovit. Dođe ti provalnik u kuću i pobije sve zrele muškarce u kući. Pusti žene i djecu. Spali tu kuću. Useli se i proglasi je svojom. Dobije sve potrebne papire. A ti kao daleki rođak nisi bio taj dan, naravno, u kući, pojaviš se nakon 30 godina i tražiš da ti taj pomogne napraviti kuću. Ideš mu u goste sjediš, jedeš i piješ s njim i ugostiš ga kod sebe. A ovaj ne da nije tražio oprost, nego te optužuje da si ti kad si čistio korov u svom dvorištu oštetio i njegov voćnjak. Eto, tako nekako mi izgledaju razgovori s Dodikom. No, svakom na znanje i ravnanje, a na štetu hrvatskog čovjeka.