Mali igrači za velikim stolom – Wall Street i GameStop: power to the players

IZJAVA ZA ČITATELJE: Nisu svi zainteresirani za ekonomiju i tržište dionica, niti „imaju žicu” za „takve stvari”. Nije bio ni autor ovog članka. Priču ovdje opisanu shvatila je i napisala osoba društveno-humanističkog smjera, stoga bez straha zaronite bez obzira na vlastitu struku. S malo strpljenja i čitanjem ponuđenih linkova, otkrit će vam se jedna vrlo uzbudljiva krimi-priča u čije se rješavanje još uvijek stignete uključiti, ali koja istovremeno predstavlja i moguću kartu za jednu novu, bolju budućnost... Kad biste imali definitivno dobitne brojeve na lutriji, a dobitci svih uključenih se ne ugrožavaju međusobno, biste li podijelili svoje znanje s drugima...?

UPOZORENJE: Izjave i stavovi izraženi u ovom članku nisu financijski savjeti autora, i nisu stavovi udruge Obnova. Udruga Obnova nije financijski savjetnik i u potpunosti se ograđuje od odgovornosti za postupanje fizičkih i pravnih osoba prema podatcima izloženima u ovom članku.

poetry

U jutro 27. siječnja 2021. godine u financijskim krugovima diljem svijeta izbio je požar naslova o jednom malenom, do tada nepoznatom i nerelevantnom tickeru[1] na tržištu: GME-u. Buktinja vijestica i pokušaja analize brzorastuće cijene dionica tvrtke pod ovom šifrom, fenomena poznatoga kao short squeeze, do njegova je vrhunca 29. siječnja već plamtjela i na javnim portalima „običnoga puka”. Tu i tamo na Wall Streetu izbije neka slična eksplozija na koju građani običnog svijeta virkaju iz prikrajka, ne usuđujući se previše miješati u „one komplicirane stvari” koje je bolje prepustiti velikim dečkima. Na kraju krajeva, ako nismo u potpunosti razumjeli mainstream film o posljednjoj krizi 2007./2008.,[2] nećemo razumjeti ni sada.

Ono što građani svijeta ne znaju, jest kako prema pravilima igre oni zbog takvog stava već igraju, i fino gube.

Cijela priča o GameStopu malo je kompleksnija i mračnija od onih ćete pronaći po izvorima na internetu. Najstarije informacije su točne: jednom davno GameStop je bio velikan gaming svijeta, s bogatom i kvalitetnom ponudom. Osnova modela poslovanja tada je bila ponuda console based i PC igara, dakle video igara zapisanih na fizičkom nosaču (CD-i, konzole i sl.) u skladu s njihovom potražnjom koja je u 2000-ima bila na vrhuncima. S razvitkom tehnologije video igre se premještaju u digitalne sfere, a u sve većem zaostatku s ovim trendovima GameStop je kroz godine bilježio stabilne, i sve strmije gubitke u svom poslovanju.

Međutim, na gubitcima jednih zaraditi mogu neki drugi. Sve je to promatrao Wall Street, bezizražajno lice bijelog ovratnika koje zna poslovati tuđim poslovanjem, bez prljanja ruku „sirovim” radom na terenu. Tako je do sredine 2019. godine GME postao jedan od najteže shortanih tickera na tržištu.[3] Naime, u igrama za dugačkim stolovima na katovima s najboljim pogledima u kojima nitko od prisutnih vjerojatno ne zna uživati, postoje dva načina zarade vrijednosnim papirima. Ulaganje u dionice tvrtke uvriježeno je i poznato – ako mislite da će tvrtka dobro poslovati, kupite njezine dionice i čekate rast (going long – s tim da je u ovaj koncept long uključeno i daytrade-anje, jer se radi o normalnoj predmetnoj kupoprodaji). Međutim, ako smatrate da će tvrtka propadati, Wall Street nudi obrnuto: going short. Ovaj financijski instrument primijenio je Michael Burry prije velike krize 2007./2008. na CDO pakete američkog tržišta nekretnina. S čistim dionicama je to jednostavnije za shvatiti: dionicu shortate kad ju posudite po njezinoj trenutačnoj cijeni, plasirate ju na tržište kako bi se kupoprodavala dalje i ugovorite (obećate) njezin otkup kasnije kada njezina cijena, prema vašim očekivanjima, padne. Na taj način pad cijene dionice znači dobit za igrača koji ju je shortao, ako cijena zbilja padne; ili njegovu propast u slučaju loše procjene (jer on istu dionicu u jednom trenutku apsolutno mora otkupiti natrag). Rizik shortanja leži u tome da su dobitci ograničeni (određeni cijenom pod kojom ste dionicu posudili kao najvišom koju možete postići), ali gubitci u teoriji neograničeni (ako nešto pođe po zlu i cijena krene rasti)... Zbog tog visokog rizika ovoj metodi rijetko pristupa mali ulagač (retail investor), već uglavnom ozbiljniji entiteti (institucije, market makers, hedge funds, prime brokers i sl.).

Iako shortanje samo po sebi nije nezakonito (što također per se nije jamstvo kako je ispravno i dobro), u biti se radi o klađenju na i zaradi na propasti tvrtke pa će ga mnogi proglasiti zločestim i nemoralnim. Ono što svakako jest nemoralno jest njegova uvriježena praksa u stvarnosti. Shortanje ne izvode beznačajni mali ulagači, već market makeri koji manevriraju trilijunskim trgovinskim poslovima i procesima te svojim odlukama i djelovanjem utječu na kretanje i fluktuaciju cjelokupnog tržišta. Stoga su svaka kupoprodaja i svaki potez ovih velikih igrača ne samo izrazito utjecajni sami za sebe, već često praćeni i dodatnim „akcijama” kako bi se ciljevi istih uspješno proveli – to uključuje propagande, medijske i javne utjecaje i slično, uključujući i razne spletke na tržištu.

A naš je GameStop, sa svojim zastarjelim modelom poslovanja i nesposobnim vodstvom, zbilja bio opravdana meta prema kojoj je Wall Street tako oštro zaškiljio.

Nije poznato kada je GME prvi put shortan, ali nakon dugogodišnjeg pada sa 50-ak USD po dionici u najboljim danima, oštra silazna putanja dovela je do vrlo niskih 3,5 USD u kolovozu 2019. Zašto veliki dečki nisu zatvorili svoje kratke pozicije i pokupili bogate i sigurne dobitke u tom trenutku – neki smatraju da su iz čiste pohlepe htjeli iscijediti i posljednji dolar prije konačnog bankrota tvrtke.

Iste 2019. godine još je netko svrnuo pogled na ovu tvrtku, što će se pokazati sudbonosnim do današnjeg dana. Poduzetnik i osnivač internetskog diva Chewyja, svojevrsnog Amazona za kućne ljubimce, Ryan Cohen zainteresirao se za situaciju GameStop, možda uvidjevši neki daleki potencijal. U travnju 2019. počeo je masovno kupovati GME dionice te otvorio komunikaciju sa središnjicom tvrtke.[4] U 2020. godini Cohen je već držao preko 10% dionica GME-a, što ga je činilo dostojnim mjesta za velikim stolom a to je i ponuđeno službenim pozivom. Kroz nekoliko sljedećih mjeseci ovaj je aktivist pokrenuo strategiju oživljavanja poslovnog modela u skladu sa suvremenim konkurentima istoga područja te se s vremenom prirodno nametnuo i za odlučujuće pozicije u tvrtci obzirom da su se njegove odluke kroz bizarnu 2020. godinu pokazale dobrima. U travnju 2021. dotadašnji CEO GameStopa najavio je ostavku, a u lipnju 2021. na godišnjoj skupštini dioničara Ryan Cohen je predstavljen kao novi predsjednik (chairman).

Cohenov entuzijazam i vizija nisu ostali neprimijećeni od strane GME dioničara, a njegov izvrstan poduzetnički uspjeh s vlastitom tvrtkom daje dodatno povjerenje u najavljene strategije za smjer budućeg razvitka GameStopa.

Cohen nije jedini kojem je GME, okovan shortovima i neprepoznatoga potencijala, zapeo za oko sredinom 2019 godine. I sam Michael Burry, slavan ulagač, analitičar i pobjednik Krize 2000-ih, ukrcao se tih dana na long putovanje, koje i nije bilo tako dugo jer se iskrcao prerano - u posljednjem kvartalu 2020.[5] njegov Scion više nije držao pozicije za stolom a Burryjev tim propustio je najveći short squeeze još od onog mitskog Volkswagenovog 2008.

Iako je spomenuti Ryan Cohen promijenio putanju GME rakete i nadogradio joj nuklearni pogon (koji će tek zasjati), bez jednog imena, entiteta, velikog mačora tržišta i čovjeka-institucije u određenim krugovima, GME nikad ne bi na kratko zablistao u siječnju 2020., niti promijenio gravitacijske odnose velikih sila koje su dotad po svojoj volji upravljale svojim, i našim svijetom.

U lipnju iste sudbonosne 2019. tržišni analitičar i ulagač Keith Gill, na Twitteru i YouTubeu imenom RoaringKitty a Redditovcima znan kao DeepFuckingValue, kupio je prvi paketić dionica ove neobične situacije.

Keith Gill uspio je, vjerojatno uz pomoć i Burryjevih tweetova, dokučiti kako je tvrtka nepravedno podcijenjena i shortana, a ima potencijala za kvalitetan razvitak. Gill je stoga počeo kupovati GME i svoje pozicije objavljivati na Redditovom podforumu za ulagače WallStreetBets, gdje je u početku bio ismijavan, marginaliziran i smatran budalom.[6]

read charts

Specifičnost koju su Burry i Gill „pročitali iz GME grafova” bila je jedna pojavnost koja nije nepoznata na Wall Streetu, ali se o njoj ne priča na sav glas – naked shorting.

Ako dakle standardno shortanje podrazumijeva ugovoreno preuzimanje obveze otkupa nekog broja dionica tvrtke u nekom kasnijem trenutku i pod nekim određenim uvjetima, naked shortanje je shortanje bez pokrića, „golo” - shortanje nepostojećih, fiktivnih dionica, pri čemu se na papiru kreiraju dionice koje se će se shortati a koje izvorišna tvrtka nije plasirala na tržište. Zvuči li vam ovo kao nešto nezakonito? U teoriji i jest, ali u praksi i Wall Street i DTCC (američka vladina agencija za nadzor financija) redovito žmire na, ako ne i vlastitim djelovanjem podupiru ovu matematiku.[7] Naked shortanje izvodi se u slučajevima kada su „igrači” apsolutno, 100% sigurni u ishod, a način na koji se ono čini bit će opisan uskoro. Naked shortanje također samo po sebi daje negativan momentum[8] statusu dionice i ubrzava njezin pad, što je pravno gledano metoda manipulacije tržišta.

Početkom 2021. godine, prema podatcima FINRA-e, short interest GME-a bio je preko 220%.[9];[10]

Shortano je dakle preko 220% dionica GME-a – tako izgleda diskretno priznanje naked shortanja crno na bijelo. Shorteri su mahom svi veći prime brokeri i hedge fundsi, i njihov je popis javan,[11] pri čemu posebno treba naglasiti jednu tvrtku, Citadel Securities, kao vodeću. Citadel funkcionira kao hedge fund, kao market maker i kao provoditelj naloga i operacija – ako vam ovo zvuči potencijalno nezakonito, znajte da već imaju povijest kažnjavanja za sukobe interesa i sl. malverzacije.[12]

Međutim, okolnosti shortanja GME-a još nisu do kraja opisane: shortati 100% dionica neke tvrtke je i samo po sebi skupo, a svako naked shortanje još više. Koliko god bili veliki dečki, igrači na ovim razinama često moraju posegnuti za svojevrsnim kreditom ‒ i to ne klasičnim u banci kakve mi poznajemo, već „kreditima” na samome Wall Streetu. To se naziva buying on margin, „kupovanje na margini”, a ulagaču omogućuje jamčiti za svoju transakciju ne samo raspoloživim sredstvima u svom budžetu, već i svojom cjelokupnom vrijednošću (vrijednošću cijele imovine, od gotovine, dionica, nekretnina, poslova, zlata, svega u posjedu).

Na taj je način shortan i naked shortan GME.

Ova pogodnost koju Wall Street tako velikodušno nudi ima i svoje uvjete: jednom kad se prijeđe ugovorno određena granica, nastupa tzv. margin call[13] ‒ automatski poziv za zatvaranje pozicija ugovorenih na margini (u ovom slučaju, shortanje). Na konkretnom primjeru GME-a, to znači da jednom ako cijena (naked) shortane dionice naraste dovoljno visoko da ukupan deal postane skuplji, vrijedniji od ukupne imovine ekipe koja je shortala, kompjutor poziva margin call jer shorteri tada više nemaju čime jamčiti za svoje pozicije, moraju ih odmah zatvoriti i isplatiti.

Upravo ovaj sigurnosni mehanizam treba zapamtiti, on će biti razlogom pada velikih igrača koji su shortali GME, i to ćemo opisati kasnije.

Pod utjecajem Burryjevih tweetova o ovoj nakaradno besramnoj javnoj tajni Wall Streeta, nakon dubinskog istraživanja stanja u tvrtci te ugodnim iznenađenjem kako ju je osnivač Chewyja aktivistički uzeo pod svoje okrilje, Gill je također preuzeo bitku za GameStop i započeo javnu kampanju za njegovo spašavanje. Uslijedile su brojne analize na YouTubeu i objave na Redditu, i do kraja 2020. godine Gill je malo po malo pridobio i okupio vojsku ulagača-križara GME-a.

Postavke koje su bile poticajem za ekipu s WallStreetBetsa jesu sljedeće:

1. Cjelokupni float[14] nije samo žestoko shortan već i naked shortan sve te fiktivne dionice zbilja i postoje u ponudi na tržištu (jedino tako se i mogu shortati).

2. Cijena dionice bila je toliko niska da ulaganje od stotinu do par stotina USD nije predstavljalo veći problem, mali retail križari mogli su si priuštiti velik broj jedinica.

3. Što više ulagača, to je veće pravo long vlasništvo nad floatom (pojam za ukupan broj dionica na tržištu), time i raste cijena dionice (kupovinom se naravno daje pozitivan momentum).

4. Sve to utječe na vrijednosnu sliku tvrtke GameStop na tržištu, i aktivirat će dva kobna mehanizma za shortere:

  • Ugovoreni shortovi istječu u jednom trenutku u vremenu, limitirani su vremenski i kad-tad morat će se zatvoriti.
  • Rastom cijene dionice GME približava se opasnost margin calla za shortere, jer ukupna vrijednost shortane tvrtke ovom inicijativom i porastom cijene premašit će vrijednost igrača koji se „kladio” protiv nje.

1 + 2 + 3 + 4 = H3D6135 R FU4D (prevedeno u normalan jezik, to znači kako su se shorteri odjednom našli u vrlo, vrlo, vrlo nezgodnom položaju)

Poanta ove inicijative ekipe s Reddita nije bila samo brzinski zaraditi na nevjerojatnoj situaciji koju si je Wall Street (konkretnije, brojni hedge funds odnosno iz milja hedgies) nehotice posložio, nego i čista, jednostavna, nedvosmislena, najobičnija osveta.

Osveta za višegodišnju nezakonitu i nemoralnu manipulaciju ovih velikih igrača tržištem i gospodarstvom koja je tek površno prikazana na ovom malom primjeru, za tu bezgraničnu, čudovišnu pohlepu koja je uništila brojne ljudske živote i od prije 2007./2008. pa do danas, a na samom kraju i za pokušaj destrukcije tvrtke GameStop, institucije djetinjstva jednoga naraštaja djece, naraštaja strpljivih geekova i gamera koji je danas odrastao, ima znanje, novac, pristup internetu i nakupljen bijes koji sada ima kamo vjerodostojno usmjeriti.

Moć interneta, pristupa informacijama, mogućnost umrežavanja i organizacije ljudi poznata je i u više navrata posvjedočena stvar, ali tko bi očekivao kako će se jednog dana obrušiti i na sam Wall Street?

... Zapravo, kako to nisu predvidjeli?

Posljednjih dana siječnja 2021. tržište je iznenadio neočekivan skok cijene GME dionice, fenomen rijedak i neobičan ali unutar pravila Wall Streeta, tzv. short squeeze.[15]

Ovu su pojavu redditovci željno iščekivali, jer je ona motivirana upravo istekom ugovora shortanja ili margin call-om, stoga je u tom trenutku bid-ask proces preuzeo „kompjutor” na Wall Streetu, odnosno u nedostatku boljeg objašnjenja: program izračuna kako je situacija prekršila postavke sklopljenih ugovora, parametre i njihova jamstva, te stoga zapovijedi hitno zatvaranje pozicija: bid naredba koju šalje na tržište (ponudu koja viče „kupi po prvoj mogućoj cijeni”) prihvatit će bilo koji ask (ponudu koja odgovara „ovo je moja cijena za prodaju”). Cijena tad počne ubrzano rasti zbog ogromne potražnje (bid).

Na taj način se sve dionice GME-a na tržištu otkupljuju automatski – ponudom i potražnjom više ne upravlja manipulativna ljudska ruka i politika, već hladni program.

Potencijalna zarada onih najstarijih redditovaca u igri bila je ogromna – mnogi su pokupovali hrpu dionica dok je ona još vrijedila 20-ak USD, što znači da su na vrhuncu squeezea kad je cifra dosegnula 350 bili na dobitku 1750 %.

I dok su neki zbilja i zatvorili svoje pozicije i vratili GME po finom dobitku, drugi su si, znajući kako je float veći od 220 %, dali malo vremena kako bi cijena još rasla te pokušali nastaviti kupovati i tijekom squeeza. Pokušali tek, jer je jedna od najraširenijih aplikacija za „trade-anje”, Robinhood, onemogućila slobodno trgovanje svojim korisnicima, potpuno onesposobivši opciju kupovanja (i to samo GME dionice, za svaki drugi ticker opcija je normalno radila).[16] Ova nevjerojatno drska manipulacija brzo je odjeknula u krugovima GME ulagača i interesenata jer je Robinhood jedna od najpopularnijih platforma za amatere i male ulagače (retail investors) i jedan od najvećih faktora i nositelja transakcija u cijeloj ovoj priči. Stoga je upravo ova bezobrazna intervencija potaknula jedan cijeli novi pristup malih ulagača, novu inicijativu i puno, puno oštriji stav... Do tada ideja je bila samo spasiti GME i pritom zaraditi neku lovu, no od toga dana novac je postao sporedna stvar.

Tko god se do sada u ovom članku ozbiljnije zainteresirao, prvi racionalni potez bit će proguglati priču. Po internetu ćete pronaći brojne mainstream članke, vijesti, analize GameStop sage, koji manje-više tvrde isto: 29. siječnja hedge fundsi su uspješno zatvorili svoje short pozicije, otkupili sve dionice i short squeeze je priveden kraju.

To, međutim, nije istina. Nažalost, Wall Streetu je u interesu proširiti takve pričice ne samo kako bi odvratio ulagače od GME-a i izbjegao se naći u još goroj situaciji (ali koja im ipak tek slijedi), ali i kako šira javnost ne bi doznala njegove financijske spletke, nevjerojatne malverzacije u čudovišnim razmjerima, kao što ćete uskoro ovdje doznati.

Za početak, rasprsnimo mjehurić iluzije kako su shortovi coverani.

shorts covered

Osim čiste kupoprodaje robe (dionice, obveznice i sl.) s pravim vlasništvom 1/1, Wall Street nudi i druge mogućnosti za trgovanje, neke od kojih su call option[17] i put option.[18] Ovi financijski instrumenti nisu prava čista kupoprodaja, već ugovori o mogućnosti kupoprodaje, kupoprodaja kupoprodaje na neki način. Call pokriva kupovinu, put prodaju robe na koju se odnosi. U principu ovi ugovori svojim nositeljima omogućuju pravo, ali ne i obvezu kupovine/prodaje ( = opcije) pod nekim dogovorenim uvjetima na tržištu (vremenski okviri, kretanje cijene robe i sl.). Ovo je legitiman instrument dostupan i malim retail ulagačima.

Događaji koji su prethodili tzv. short squeezu (koji se zapravo još nije odvio i tek se očekuje), masovna kupovina GME-a i inicijativa malih ulagača, nisu prošli nezamijećeno kod shortera. Kao pravi profesionalci, oni raspolažu svojim opcijama (bad pun intended), znaju iskoristiti instrumente i obrnuti matematiku kako im odgovara, i pripremili su se za ovu eskalaciju. Pakete put-call opcija primijenili su na short pozicije i njihovim tradingom postigli iluziju pokrivanja pozicija.[19]

A evo i trešnjice na torti: ova je taktika također dobro poznata ne samo Wall Streetu, nego i samom SEC-u (Securities and Exchange Commision, US Government): str. 7 dokumenta:[20]

Assuming that XYZ is a hard to borrow security, and that Trader A, or its broker-dealer, is unable (or unwilling) to borrow shares to make delivery on the short sale of actual shares, the short sale may result in a fail to deliver position at Trader A’s clearing firm. Rather than paying the borrowing fee on the shares to make delivery, or unwinding the position by purchasing the shares in the market, Trader A might next enter into a trade that gives the appearance of satisfying the broker-dealer’s close-out requirement, but in reality allows Trader A to maintain its short position without ever delivering on the short sale.

Želite li još jednu? Izvolite: 30. siječnja GameStop u svom izvješću za SEC otvoreno izjavljuje kako short squeeze nije završen:[21]

A large proportion of our Class A Common Stock has been and may continue to be traded by short sellers which may increase the likelihood that our Class A Common Stock will be the target of a short squeeze. A short squeeze has led and could continue to lead to volatile price movements in shares of our Class A Common Stock that are unrelated or disproportionate to our operating performance or prospects and, once investors purchase the shares of our Class A Common Stock necessary to cover their short positions, the price of our Class A Common Stock may rapidly decline.

sec not found

Kao prirodno pitanje sada se javlja sljedeće: zašto je Robinhood u ključnom trenutku spriječio ulagače u kupovini unosne robe? Svaka trading platforma uzima postotak ili na drugi način naplaćuje usluge držanja i transakcija. Dobitak korisnika dobitak je i pružatelja usluge. Stoga neki smatraju kako su događaji u siječnju zapravo vezani uz Robinhood kao masovni faktor u GME priči (ogroman broj malih tradera koristio je baš ovu jednostavnu i pristupačnu platformu, kao i primjerice Revolut). O čemu se radi: shortanje GME-a nije izvedeno samo postojećim i nepostojećim dionicama, već i postojećima koje su shortane više puta. Ista dionica, više puta.

Praksa posuđivanja dionica (securities lending[22]) je uobičajena na tržištu. Iako ste vi kupili dionicu i njezin ste vlasnik u ugovoru s vašim brokerom, ona ne glasi na vas imenom i prezimenom, već na brokera (pogotovo u slučajevima skrbničkih računa), i on je slobodan posuđivati iste (pod određenim uvjetima i svojom odgovornošću) za daljnje transakcije.

Ogroman broj brokera na svjetskoj razini koristi ovu mogućnost jer ona znači dodatne transakcije, dodatnu zaradu. Stoga, u trenutku kad je hedge fundsima (glavnim shorterima GME-a) u siječnju zaprijetio margin call, zaštitili su se opcijama čiji underlying assets ne moraju biti pokriveni, dok se isti margin call of underlying assets (čiste dionice) „prerolao” na vlasnike > brokere > Robinhood. Hedgies su ovdje vjerojatno preveslali Robinhood kao manjeg i nebitnijeg brokera, i podvalili ga za žrtvu: iako su dionice na posudbu dale i brojne banke, one se kao veliki entiteti vode kao prime brokers (viša razina igrača) s kojima hedge funds surađuju i pomažu u svojim igrama i međusobno su si potrebni. Robinhood stoga jest žrtva, ali prema malim ulagačima ponio se kao nasilnik.

Kongres SAD-a, zakonodavno tijelo ove države, sazvao je sjednicu 18. veljače 2021.[23] na koju su pozvani svjedočiti osnivač i direktor Robinhooda Vlad Tenev[24] zbog navedene tržišne manipulacije, a iz istog razloga i sam neslužbeni vođa redditovske inicijative, u/DeepFuckingValue aka RoaringKitty aka Keith Gill. On je do tada slobodno sudjelovao na forumu, objavljivao svoje analize i na Youtube kanalu, a kako je eto prikupio vojsku sljedbenika-istomišljenika što se nije sviđalo Wall Streetu, pozvan je opravdati „tržišnu manipulaciju” pred Kongresom što je zapravo bila taktika ušutkavanja, nažalost učinkovita. Gill je dostojanstveno obranio svoj rad i djelo argumentima „I just like the stock” i „I am not a cat”, što zakonodavac jednostavno logički nije mogao osporiti.[25]

Gill se tad povukao s foruma i više nije javno istupao o GME temi, osim povremenih objava o svojim pozicijama u GME-u. Njegov posljednji istup zabilježen je sredinom travnja 2021., kad je objavio screenshot o udvostručivanju svojih pozicija u GME-u. Iako je već u tom trenutku bio milijunaš i mogao se lagano povući iz ovog kaosa, on je svoj ulog udvostručio. Ovo je ulilo svježi elan u ekipu dioničara i nadahnulo za nastavak borbe, ali i nastavak istraživanja i financijskih analiza koje svih ovih mjeseci neprekidno izlaze u zajednici.

poors capitalism

Dana 30. siječnja cijena GME-a započela je svoj nagli pad. Neki su zatvorili svoje long pozicije, ali oni najuporniji i najupućeniji sumnjali su da su shortovi zbilja coverani, i ostali u igri. Na kraju krajeva, kad se čisto zbroje volumeni (jednostavno broj dionica koji je tih dana tradean u odnosu na izvorni broj plasiran od GameStopa + naked shorts), jasno je da priča nije mogla završiti.

I dok je svijet (internet) samouvjereno širio svoju istinu, cijena GME dionice je na mjesec dana propala do 50-ak USD, nakon toga se ponovno vinula do visokih 260-ak USD, i od tada do danas neprekidno poskakuje ali nikad ne roni niže od 150 USD ‒ što je svakako puno više od trenutačne vrijednosti ove tvrtke. Za usporedbu nekih tvrtki koje su poznatije amaterima, Coca-Cola se u istom razdoblju od posljednjih 6 mjeseci [ožujak-rujan 2021.] kretala oko 50-60, Fox 30-40, a primjerice Ford 10-15 USD. Nije lako uspeti se na tu razinu cijene dionice, i to je svakako indikacija kako nešto ne štima, jer GameStop realno toliko ne vrijedi (još).

Na redditovskom forumu WallStreetBets na kojem je i započela cijela inicijativa, dogodio se raskol mišljenja. Dio ekipe koji je još vjerovao u GME izdvojio se u zaseban podforum r/GME gdje su se u ovom teškom razdoblju razmjenjivale informacije i analize kako bi se dokučilo što se točno događa i kako dalje postupati.

Još jedan udarac pogodio je male dioničare GME-a: kroz mjesec travanj osjetno se povećao volumen prodavanih dionica na tržištu. Svaki dan cijena se jedva održavala ili bi bila u laganom padu, što je s jedne strane dočekano s tipičnim redditovskim entuzijazmom jer je „GME na sniženju”, ali s druge je imalo i pomalo demoralizirajuć učinak, ne u smislu kako bi pokolebalo povjerenje u cijelu priču nego kao obilježje moći velikih shortera koji još uvijek izbjegavaju sili pravde i dodatno još ruše GME. Krajem travnja ovo je razvlačenje ipak završilo ushitom: izvješće GameStopa pokazalo je kako je sama tvrtka bila ta koja je na tržište ispustila 3 500 000 dionica (kako bi ispunila neki zakonski uvjet), ali „Papa Cohen” to nije učinio odjednom čime bi naglo srušio cijenu GME-a i dao priliku shorterima za jeftinije djelomično izvlačenje, već postepeno i polako pa su mali ulagači kroz te dane pomalo „pobrstili” te volumene.

buy more gme

U ožujku/travnju pojavilo se i moguće rješenje koje bi bilo dokazom za nezakonit naked shorting i time pokrenulo istragu SEC-a, DTCC-ja i drugih financijskih agencija SAD-a te napokon i kriminalističkog progona ovih zločinačkih djela i njihovih počinitelja na Wall Streetu. Približavala se GameStopova godišnja skupština za ulagače, na kojoj svaki ulagač i dioničar ima pravo glasovati za ili protiv predstavljenih odluka.

U kontekstu naked shortinga i duplog shortinga, to znači kako dioničara GME-a ima više nego što je tvrtka izvorno plasirala na tržište. Ova okolnost, kako glasova nas ulagača ima više nego izvornih dionica, bila bi neposredan i jasan, neoboriv dokaz i osnova sumnje za pokretanje službene istrage.

Skupština je najavljena za dan 12. lipnja[26] a glasovati mogu sve fizičke i pravne osobe u posjedu dionice od 15. travnja 2021. na dalje.

Izrodila se tada masovna inicijativa na podforumu r/GME, svi su pozvani kontaktirati svoje brokere, zatražiti povrat svojih dionica u svoje čisto vlasništvo, ako su opisanim procesima posuđene dalje na tržište (i time dostupne za shortanje), te zatražiti od brokera svoj registracijski broj s kojim će pristupiti glasovanju.

Mnogima ovi potezi nisu uspjeli, prvenstveno Europljanima koji su tradicionalno okrenuti bankovnim brokerskim računima a manje platformama na mobilnim aplikacijama (iako je Revolut dosta popularan). Banke kao brokeri najčešće funkcioniraju preko skrbničkih računa ‒ primjerice jedna (neka ostane neimenovana) banka u Hrvatskoj drži svoj brokerski račun u jednoj drugoj, većoj banci u Europi. I dok hrvatska banka uvijek zna u čije ime i po čijem nalogu kupoprodaje dionice, njezin brokerski račun u ovoj većoj banci je zbirni, i sve dionice cjelokupno glase samo na nju. Stoga je nemoguće registrirati male ulagače, razlikovati njihove skupove dionica u tom velikom bazenu.

Ogroman broj dionica u floatu ostao je tako neregistriran, i na raspolaganju za daljnje posuđivanje i shortanje. Ipak, kako je vrlo velik broj ulagača GME-u pristupio u razdoblju nakon siječanjskog skoka kad je cijena bila skuplja pa su si mogli priuštiti manji broj dionica od starih veterana s početka priče, radilo se ipak o velikom ukupnom broju registriranih imatelja stoga je glasovanje (kojim je između ostaloga Cohen potvrđen i od strane dioničara za novog direktora tvrtke) vjerojatno proteklo uspješno. Cohen je odlučio rezultate zadržati poslovnom tajnom, u iščekivanju pravog trenutka za objavu (tvrtka ima bolji uvid u stanje svojih dionica nego što je to nama moguće iskopati, čak i uz pristup Bloomberg terminalu i drugim izvorima) ali vjerojatno i kako ne bi bio optužen za kakvu tržišnu manipulaciju jer je cijela situacija, očito, povijesno izvanredna.

Tada, kao i 8. rujna u kvartalnom izvješću, GameStop otvoreno navodi sve bolje i bolje podatke o svom poslovanju,[27] dok u (javnim) izvješćima SEC-u navode i situaciju sa shortovima.[28] Ne zna se od kuda članci i kolumne na internetu koji brutalno napadaju GME i dioničare vade svoje informacije – ali samu tvrtku i njezina službena izvješća očigledno široko izbjegavaju.

Također, zašto američki Kongres 6. svibnja, daleko nakon „kraja short squeezea” ima potrebu sazivati još jednu sjednicu s nazivom i temom „Game Stopped”,[29] u medijima nije objašnjeno.

Žestoka javna propaganda s ciljem sabotiranja istine i danas uspješno funkcionira, odvraćajući ljude od cijele priče.

family friends

Svih sljedećih mjeseci od siječnja, cijena GME-a raste i pada, ali održava se i pluta iznad 150 USD, u apsurdno malim i sve manjim volumenima. U međuvremenu podforum r/GME kompromitiran je napadima izvana, i ekipa seli na novi r/Superstonk (referenca na tweet Elona Muska ali i brojne ismijavačke članke koji GME, AMC, BB i sl. teško shortane tvrtke nazivaju meme stocksima). Na novom podforumu uvedena su stroga pravila, a moderatori su čak složili jedan program za provjeru i odobrenje svakog pojedinog člana, tek nakon čega on smije postati i komentirati. Filtrirana i obranjena već drugi put, inicijativa je očvrsnula, ljudi su svaki dan sve informiraniji zahvaljujući nekoliko znalaca-istraživača upućenih u tržište i financije, ali i amatera koji pridonose svojim djelićima znanja i iskustva, na Superstonku i na r/DDintoGME (bazi podataka samo za DD – due diligence = dubinsku analizu). Uspostavila se nevjerojatna košnica informacija, s visokim osjećajem zajedništva. Jedno od gesla ekipe je „Be excellent to each other”: svi si međusobno pomažu, internet ovdje uopće ne nalikuje na sebe. Pojavljuju se naznake idealizma i altruizma u zajednici, mnogi pričaju o nesebičnim idejama poboljšanja društva nakon short squeezea i planiranog dobitka. Uspostavljuju se ideje za humanitarne inicijative i društveni aktivizam. Uz neprekidan priljev novih dokaza i vijesti iz financijskog svijeta, brojni vrhunski memeovi, insajderske fore i cijeli vlastiti svemir izdvaja stvarni život od života na redditu, iščekivanja MOASS-a.[30]

Došlo se i do nekih odluka, zahvaljujući bezobraštini iz siječnja. Ekipa shvaća kako je ogromna količina floata u njihovom vlasništvu, te ako djeluju zajednički kao masa, entitet, imaju utjecaj na tržište kao i svaki market maker. Ono što razlikuje svaki short squeeze koji je ikad postojao od ovoga, jest činjenica kako je svaki do sada bio isplaćen, netko se okoristio na njemu prodavši dionice u pravom trenutku. Ono što nitko nikada nije iskušao bilo je – držati, i čekati...

Ono što je lako za shvatiti a malo teže za prihvatiti kao legitimnu mogućnost koja se može ostvariti, jest jedno obilježje margin calla koje nikad do sada nije isprobano. U trenutku kad nastupi taj alarm i naredba za zatvaranje pozicija, kao što je rečeno proces bid-ask preuzima program na tržištu, i ljudski faktor u principu više nema moć intervencije. U tom trenutku program divlja na tržištu i traži prodavača robe (dionice), neprekidno nudeći sve višu i višu cijenu. Ima li zainteresiranih za ovu ponudu – nema – ok, a za ovu – a za ovu – ... U teoriji i na papiru, maksimalna granica ne postoji (za razliku od ljudskog uma kojeg će u jednom trenutku uhvatiti emocije/strah i smatrati nešto previsokim, nerealnim, bizarnim...) – program je hladan i nepristran, on samo ispunjava svoju zadaću.

I to je nešto što će čovjek doveden u vrlo, vrlo gorko stanje, moći prihvatiti, prijeći preko svog ljudskog straha i još više pohlepe, i držati robu do neslućenih visina, ne samo kako bi fino zaradio nego i kako bi kaznio.

U teoriji margin calla i ovakve reakcije ulagača, cijena koju je postigao Amazon za pandemije 2020. (do 3 500 USD), cijene najviše kotiranih tvrtki na tržištu (BRK.A, NVR, GOOG) smiješne su prema onoj koju može postići short squeeze GME-a.

Ono što će običnim ljudima zvučati kao nenormalne, apsurdne cifre, entitetima na Wall Streetu koji vrijede trilijune i vode multimilijunske poslove, nisu tako visoke. Stoga, kako bi se njih kaznilo i ranilo, potrebno je stisnuti do njihovih razina.

Način na koji će funkcionirati isplata tih dobitaka prati uspostavljeni slijed financijske odgovornosti Wall Streeta, američke vlade i same institucije američkog dollara: u jednom trenutku cijena GME-a pod margin callom postat će toliko skupa, da će hedge fund koji je zadužen za pokrivanje/isplatu dionice bankrotirati. Nakon toga odgovornost prelazi na market makera koji je nad-tvrtka hedge funda, ili (odnosno nakon njega) na prime brokera. Nakon što i oni bankrotiraju, jer se dionice još uvijek drže a margin call i dalje leti uvis, odgovornost za isplatu prelazi na još veći prime brokerage (primjerice Clearing House /Bank Policy Institute, ili pak same banke koje su također i same shortale GME[31]), a nakon svih njih odgovornost drži sam izdavatelj/nositelj ovih financijskih usluga i američkog dollara u optjecaju – to je država SAD, kroz svoje institucije poput DTCC-a (koje su trebale nadzirati cijelu situaciju) i Federal Reservea (izdavač američkog dollara – koji će u nekom ekstremnom slučaju morati isprintati novac za isplatu).

marge call

Hoće li ovo sve naškoditi gospodarstvu, hoće li križari GameStopa uzrokovati neki novi market crash? Neće, jer prema Forbesu 1% najbogatijih Amerikanaca drži 43% svjetskog bogatstva.[32] Brojevi koji su ogromni i strašni nama, ekipi na ovim razinama nisu. Smatramo, međutim, kako bi ova priča, ako dođe do navedenih ishoda, mogla poslužiti kao izlika za market crash, ponovno resetiranje društva, a posebice ako se u obzir uzme već dobro uhodana inflacija. „GameStopovci” će u tom slučaju svakako biti optuženi i predstavljeni kao krivci s lošim namjerama, kao što smo već i poznati kao „sekta”, „teoretičari zavjere” i „market manipulatori”, samo zbog činjenice kako – mi jednostavno volimo ovu dionicu. Volimo ju kupovati i držati, na što svatko na slobodnom tržištu ima pravo.

Mnogi holderi/hodleri (insajderski pojmovi) došli su do odluke i kako određeni broj dionica nikada neće prodati, bez obzira na cijenu, i ostavit će ga za tzv. infinity pool (insajderski pojam). Jer dok god svi shortovi nisu pokriveni, short squeeze nije dovršen.

Također se u ekipi pojavilo simpatično geslo: „No cell, no sell” kojim se „obećaje” kako će se dionice holdati sve dok svi sudionici ovog kriminala, ali i svi koji u vladinim financijskim agencijama žmire i dopuštaju ista, ne završe iza rešetaka.

U mjesecima oporavka od onoga što neki nazivaju short squeezom Robinhooda a drugi, vjerojatnije, gamma squeezom GME-a, uslijedili su žestoki short ladder attacks: shorteri međusobno kupoprodaju dionice, pri čemu namjerno ruše bid kako bi cijena propadala, sve na apsurdno malim volumenima dionica. Shortanje GME-a se nastavilo, jer je slobodnih dionica na tržištu bilo dovoljno a gdje i nije one se slobodno posuđuju. Cijene su tako pokazivale sitne oscilacije i izvan radnog vremena burze, što je ukazivalo na pojačanu aktivnost na dark poolu[33] – tržištu izvan tržišta, koje Wall Street omogućuje najvećim igračima.

Iako su redditovci odavno imali pristup Bloomberg terminalu i koristili ga za analizu i promatranje sideways tradinga i short ladder attacka, konstantno je postojao osjećaj kako još nešto promiče...

Sve dok sredinom kolovoza 2021. netko nije obratio pozornost na jednu sitnu stavku na listama kupoprodaje GME-a. Otkriveni bid 2 500 dionica za samo 1,1 USD itekako je odudarao od ostatka bid-ask spreada. Narudžba je navodno stigla s jednog malog i nepoznatog portala. Tako su otkrivene dvije platforme – MEMX i PYTH – na kojima se cijena jedne pojedinačne GME dionice kreće oko 2 500 USD.[34] Ne, nije lapsus, dobro piše i dobro vidite čitati. To je underground cijena dionice na opskurnim platformama izvan radnog vremena burze, u trenutku dok je na burzi ona 180-200 USD. Zašto je to tako – susprezanjem cijene na javnom tržištu izbjegava se margin call, a na tamnom tržištu ona slobodno fluktuira zavisno o svojoj pravoj vrijednosti, ponudi i potražnji. I dok će skeptici ponuditi kako podatci s Pytha nisu točni i radi se o glitchu u sustavu, on je kroz par tjedana bio jedini takav glitch u tom sustavu; a danas će isti sustav pokazivati „pravu” cijenu prema javnom tržištu te s naznakom „This price has a status of Unknown and is not considered active.”[35]

Cijena, mi smo to dobro znali, uopće nije bitna. Svaka cijena je izmanipulirana, pogrješna cijena, ako imatelj zna vrijednost svoje imovine, ali s druge strane i ako se zna kako je prava cijena – zatvor i konačni Game-Stop za igrače koji desetljećima varaju cijelo društvo.

Na dan 25. kolovoza 2021. dogodila se velika prekretnica svih long dioničara GME-a na Superstonku: jedan od naših vrhunskih istraživača i analitičara, pod pseudonimom u/Criand, ustanovio je način na koji su hedge fundsi varali, muljali i izbjegavali margin call svih ovih dugih mjeseci i prije siječnja.

Pričica koja slijedi[36] tako je nevjerojatna, možda bi bila previše za Hollywood, ali ne i za WallStreet.

dinner candles

Postoji način na koji hedgies mogu neograničeno, beskonačno naked shortati tvrtke a da to nikad ne bude prijavljeno na papiru (jer je isto na nekom drugom papiru nezakonito). Vrsta ugovora (financial derivative) kojim se to vrši naziva se Equity Swap.[37]

Sklapanjem Equity Swapa dvije se stranke dogovaraju o zamjeni (swap) prava i obaveza u vezi neke imovine/robe/vrijednosne jedinice i njezinih tržišnih povrata (dobitci/gubitci), čime jedna stranka „postiže diversifikaciju svog portfolia” kako se to lijepo kaže ali zapravo time dobiva i određene privilegije na koje inače sama nema pravo: stranka je najčešće neki hedgie, a Equity Swap sklapa s prime brokerom (u 99% slučajeva to su banke). Prime brokeri kao entiteti moćniji i hijerarhijski viši od hedgiesa imaju i veća prava i šire margine djelovanja na tržištu, pogotovo u shortanju. Stoga su Equity Swap ugovori u tim ekipama poznati i kao synthetic prime brokerages – dakle doslovno instrumenti kojima si hedgies osiguravaju status prime brokera u praksi jer ovim ugovorom posuđuju i ta viša prava i moći na tržištu.[38]

Primjenjeno na shortanje, to znači da time hedgie na papiru ostaje čist i bez shortova, ali efektivno putem tog ugovora nosi svu odgovornost za donesene odluke. Broker sa svoje strane smije shortati jedinice kako bi pospješio likvidnost na tržištu, ali ne mora to službeno prijaviti jer internim ugovorom on zapravo shorta svoj vlastiti inventar.

Ovim ugovorima kao instrumentima tvrtka može biti masovno naked shortana a da to nikad ne dospije u službena izvješća (nema čistog posjedovanja shortane dionice) – stvarni short interest shortane tvrtke tada je puno veći od onog prijavljenog.

Fun fact: onih 220% SI GME-a u siječnju su „sirovi”, pravi shortovi i naked shortovi – to nisu naked shortovi proizvedeni ovim ugovorima, koji dakle prolaze neprijavljeno. Dakle... stvarni short interest GME-a puno je, puno veći od 220%.

Total Return Swaps[39] (nadskupina kojoj pripada Equity Swap) često se koriste kako bi se zarada izvukla „iz zraka”: pronađu se neprivlačne, zaboravljene tvrtke u propadanju izvan pozornosti retaila i cijelog tržišta, i ugovorima se naked shortaju jedinice koliko god se može, a ponekad i izvan margina vlastite vrijednosti...

No, zašto smo odjednom iz izraza „dionice” prešli na „jedinice”...?

Primijećeno je svih ovih mjeseci kako se dionice nekih masovno shortanih tvrtki kreću u tandemu. Dionice GME, AMC, BB, KOSS, BBBY, EXPR nevjerojatno su teško shortane, a njihovo ponašanje nevjerojatno je usklađeno.

Ovdje se dolazi do novog pojma: portfolio swap.[40]

Da, to je zamjena portfolia među strankama.

Da, u tim portfolijima nalazi se sve: dionice, vrjednosnice, obveznice i ako ih ima, ugovori Equity Total Return Swap također.

...Ili s druge strane, možete ugovoriti Equity Total Return Swap na portfolio swap kao svojevrsnu vrijednosnu jedinicu. U svakom slučaju, čini se kako su navedene tvrtke shortane kao paket, zasebna jedinica, stoga i plove na valovima tržišta kao jedinica.

Ehhh sad. Zar svi ti ugovori nemaju neke uvjete, ograničenja, datume?

Naravno da imaju. Možete ih proučiti i sami, pogledom na graf na mjerilu YTD ili 1Y. – kako se to na Superstonku lijepo kaže, „when in doubt, zoom out”.

Kretanja cijene GME-a (i ostalih shortanih tvrtki) osciliraju u ponavljajućim razdobljima uspona i padova. Ako se pomnije pogleda, primjećuje se kako dionica poskokne svaka tri mjeseca, što zapravo savršeno odgovara kvartalnim razdobljima u kontekstu godine. Takvo simetrično ponašanje nikako ne može odgovarati negativnoj javnoj propagandi koja sva kretanja GME-a svaljuje na redditovce i „udruženi retail pokret” (i koji zapravo uopće ne prodaje, već provodi tvrdu politiku „buy and hold”) jer bi tada to kretanje bilo nasumično a i sami volumeni bili bi veći; već ukazuje na neke druge pozadinske sile koje pravilno upravljaju cijelom stvari.

Pozadinske sile koje upravljaju cijelom stvari vjerojatno su još jedan tip financijskog instrumenta-ugovora, Futures Contract.[41]

Kratki šalabahter: do sada smo utvrdili kako je stvarni short interest, količina shortanih dionica a time i float (količina dionica na tržištu) puno veći od prijavljenog, jer unatoč masovnoj kupovini retail faktora momentum-a nema i cijena se dapače nastavlja rušiti. To je postignuto dodatnim shortanjem od strane prime brokera koji to mogu učiniti direktno, ali i strane hedge fundova pomoću options i calls te equity swap-om primjenjenima na ugovaranje short a ne long pozicija. Obzirom kako se cijeli niz tzv. meme stocks-a kreće u čvrstom tandemu, postoji vrlo snažna mogućnost da su spakirani u jednoj zajedničkoj operaciji masovnog shortanja i zarade na propastima tih tvrtki, te manipulirani pomoću portfolio swapa.

Sve je to jasno, no na vrhu svih ovih slojeva ide konačni omot koji omogućuje beskonačno nastavljanje ove igre skoro unedogled, ali koji će biti i uzrokom njezina uništenja – Futures ugovori.

Futures ugovori su jednostavni: stranka se obvezuje kako će u jednom trenutku u budućnosti kupiti ili prodati jedinicu robe. Taj trenutak neizbježno dolazi i morat će biti ispunjen. Međutim ovi ugovori, za razliku od opcija (a koje su u ovima spakirane pomoću portfolio swapa) mogu biti produženi, „prekotrljani” na sljedeći rok.

Ono što je stvarno precool jest to da su rokovi i „rollover datumi” Futures ugovora unaprijed određeni i javno objavljeni – a provode se, spoiler alert, kvartalno u godini.[42]

pattern

Ako se ti datumi za 2021. usporede s grafom kretanja GME-a, ali i svake meme dionice, mora se primijetiti njihova vrlo jasna usporednost,[43] s natuknicom kako se rollover ne mora dogoditi točno na datum roka rollovera, nego se smije provesti i prije, pa će navedeni skok ponekad raniti tjedan-dva.

Zašto se skok uopće događa? Zato jer kod options ugovora (put i call) jedinica na koju se oni odnose uopće ne mora biti prodana ili kupljena sve dok god ugovor traje. Na ugovoreno ne snosite nikakvu odgovornost dok je ugovor u trajanju, sve do trenutka kad on istekne prema svom datumu: tad je stranka prisiljena zatvoriti pozicije i ispuniti ugovoreno.

S druge strane, Futures ugovor stranci nudi odgodu, tj. rollover svog datuma, ali u onom prvougovorenom roku zahtijeva djelomično zatvaranje pozicija, stvarnih jedinica na koje se odnose, i to po market cijeni (trenutačnoj cijeni na tržištu).

Stoga: ako imate hrpu optionsa čiji se rok bliži a situacija na tržištu će vam značiti gubitak, te options možete spakirati pomoću portfolio swapa s partnerskim hedgie-om ili prime brokerom, i njih kao paket odnosno zasebnu jedinicu provući kroz futures ugovor, koji svom paketu (i tim optionsima i svemu unutra) nudi odgodu datuma.

Da, Wall Street dopušta ovakve stvari.

Međutim kao što je rečeno, futures tip ugovora ima svoje uvjete, a među njima je djelomično zatvaranje pozicija i to po market cijeni. Prema tome svaki kvartal jedan dio futuresa oni moraju isplatiti, što uzrokuje skokove GME-a jer je potražnja za dionicama (kreirane kako bi se shortale) velika i momentum divlja.

Ovakav spor, ali napredujuć ritam izrazito škodi shorterima i polako će ih pojesti. Bez obzira koliko se odužilo njihovo odugovlačenje s konačnom isplatom i spletke s navedenim metodama i instrumentima, ono ne može biti vječno a s odmakom vremena situacija se samo sve više pogoršava.

Realna cijena GME-a jedva se drži na uzdi, uz sve short ladder napade nakon siječnja i dark pool manipulaciju (već mjesecima promatramo pomake tickera GME izvan radnog vremena američke burze), novokreirane i shortane dionice masovno kupuje sitni retail ali i velike institucije, a koliko god američki SEC, DTCC i CFTC očigledno ignorirali a možda i sami sudjelovali, ova je priča presnažna za provlačenje i „pobjedu negativaca” koliko god moćni inače bili. Wall Street nije autističan, zatvoren sustav, u GME su uključene stranke iz cijelog svijeta, različitih veličina i opsega moći te u obim, long i short pozicijama.

U jednom trenutku cijena GME-a prijeći će neku nepoznatu granicu, ili će ovi ugovori definitivno isteći, a posljedica toga bit će aktivacija margin calla koja će pokrenuti domino efekt. Jedina i najbolja stvar koju dioničari GME-a trebaju činiti, jest čvrsto držati svoje pozicije unatoč psihološkim pritiscima javne propagande i short ladder napada koji ruše cijenu.

Još je jedna stvar ovih dana popularna među dioničarima GME-a, koju mnogi smatraju potencijalnim okidačem za poziv nadležnih službi za djelovanje što bi „ljudskom rukom” aktiviralo margin call: Computershare.[44]

Ova australska tvrtka bavi se financijskom administracijom i upravljanjem dobrima i poslovima fizičkih i pravnih osoba. Između ostaloga, njihov sustav pokriva i dionice.

Dioničarima GME-a ovo je zanimljivo jer Computershare svaku dionicu registrira na čisto 1/1 vlasništvo, ime i prezime njezinog dioničara, i izvlači ju iz optjecaja na tržištu. Prisjetimo se kako brojni brokeri (i banke) dionice koje na papiru jesu u nečijem vlasništvu cijelo vrijeme posuđuju za potrebe tržišta (direktno shortanje ili za navedene ugovore-instrumente primjenjene na njih). Čistom registracijom vlasništva Computershare onemogućuje ovu praksu.

Također, kako je float još u siječnju bio prijavljen na daleko preko 220%, a od siječnja se ista praksa naked shortanja nastavila, registracija što većeg broja dionica i dioničara na Computershareu dokazat će ono što se trebalo provesti glasovanjem na GME skupštini. Rezultati tog glasovanja nikad nisu javno objavljeni što je vjerojatno dio Cohenovog plana – obzirom na ovaj nastali presedan u povijesti Wall Streeta – ogroman broj dioničara hive-minded okupljenih na internetskom forumu – Cohen i Gamestop vjerojatno moraju paziti na svaki potez kako ne bi bili optuženi za sudjelovanje ili manipulaciju tržišta. Na ovaj način, preko Computersharea, retail može pomoći i sam obaviti taj proces dokazivanja floata puno većeg od onog prijavljenog, što će biti neosporiv okidač za poziv nadležnim tijelima za službene istrage čime se pokreće domino.

S jedne strane tad kreće kažnjavanje uključenih stranaka udruženih u opisano kriminalno poslovanje koje se na Wall Streetu izvodi već desetljećima, kamen je spoticanja zdravog slobodnog gospodarstva i uništilo je mnoge živote. Također s propašću ovih entiteta neopozivo kreće i margin call, automatizirani proces histerične bid-ask kupovine dionica za pokrivanje shortova, i prilika za dobru zaradu svim long dioničarima GME-a, zavisno o tome koliko je tko sposoban za samokontrolu.

O svim malverzacijama i spletkama koje su navedene u članku financijski stručnjaci na Wall Streetu  i ekonomskim krugovima vrlo dobro znaju – sve je to javna tajna i tabu tema ovih krugova, a koja u javnosti nije proširena jer, vidljivo na primjeru ovog članka, stvari se pakiraju u vrlo komplicirane nazive od kojih se automatski zazire. Kao jedan od rijetkih financijskih stručnjaka koji imaju hrabrost otvoreno pričati o toj temi, dr. Susanne Trimbath objavila je cijelu knjigu upravo o naked shortanju,[45] a redditovcima je izravno pomogla u razrješavanju brojnih nejasnoća oko GME-a.[46]

Ista teorija naked shortanja otkrivena je nedavno na jednom internetskom forumu, gdje je anonimni „insajder” još davne 2008. godine iskreno progovorio o taktikama i muljažama Wall Streeta.[47],[48]

kidnappers

Na samom kraju, čitateljima se poručuje kako je sve što je opisano u ovom člančiću tek kratak sažetak priče o GME-u. Detalja, paralelnih priča, informacija ali i nekih zabavnih događaja i perspektiva ima za još barem duplo teksta. Najteža stvar autoru neke priče jest zatvoriti ju u okolnostima u kojima se iz tjedna u tjedan saznaju nove vijesti i dolazi do novih spoznaja. Već na dan objave autor ovog članka vjerojatno će požaliti što se ne mogu upisati nove informacije. Međutim, hitna objava ovog rada potrebna je kako bi se članovi i prijatelji Obnove, ali i svi zainteresirani, što prije upoznali s ovom pričom, sami istražili dalje, donijeli vlastite zaključke te postupili prema vlastitoj procjeni... Jer priča o GME-u još nije završena, a margin call ili kakav drugi događaj-okidač se može dogoditi svaki dan.

Sve opisano u tekstu nije samo dokaz nevjerojatne moći, kriminala i zla koje se standardno provodi na Wall Streetu, beskonačnom vrtnjom lukavih instrumenata koji utječu na cijelu ekonomiju i sve razine života; nego i dokaz kako su isti entiteti u situaciji pred neizbježnim krajem i krahom. Situacija kao što je GameStop nikad se nije pojavila u povijesti i nikad više ni neće (posljednjih mjeseci američki Kongres donio je nekoliko zakona motiviranih ovom pričom).

Dioničari GME-a nalaze se u jedinstvenoj povijesnoj situaciji, koja se mora i koja se planira iskoristiti ne samo za vlastiti probitak od margin calla, nego i društveno koristan i dobar učinak za bolju budućnost, slobodno i zdravo gospodarstvo i društvo.

To je Put.

 

[1]     Kratica tvrtke pod kojom je ona navedena na tržištu.

[2]     The Big Short, 2015.

[3]     https://www.thestreet.com/charts/latest-news/gamestop-stock-chart-short-position

[4]     https://gmedd.com/media/how-ryan-cohen-took-over-gamestop-wsj/

[5]     https://markets.businessinsider.com/news/stocks/big-short-michael-burry-sold-gamestop-stock-q4-missed-rally-2021-2

[6]     https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/d31bke/gme_yolo_update_following_the_q2_earnings_report/

[7]     https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/lglrg5/naked_shorting_in_gme_and_how_the_pieces_suddenly/

[8]     https://www.investopedia.com/terms/m/momentum.asp

[9]     https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/l68vay/skt_potential_short_squeeze/

[10]   podatke možete pretraživati ovdje: https://www.finra.org/finra-data/browse-catalog/short-sale-volume-data

[11]   https://www.bundesanzeiger.de/pub/en/nlp?6

[12]   https://files.brokercheck.finra.org/firm/firm_116797.pdf

[13]   https://www.investopedia.com/terms/m/margin.asp

[14]   Ukupan broj dionica neke tvrtke na tržištu.

[15]   https://www.investopedia.com/terms/s/shortsqueeze.asp

[16]   https://finance.yahoo.com/news/robinhood-bars-users-from-buying-game-stop-stock-infuriating-its-users-144007484.html

[17]   https://www.investopedia.com/terms/c/calloption.asp

[18]   https://www.investopedia.com/terms/p/putoption.asp

[19]   https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/leorks/evidence_points_to_gme_shorts_not_having_covered/

[20]   https://www.sec.gov/about/offices/ocie/options-trading-risk-alert.pdf

[21]   https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/0001326380/000132638021000032/gme-20210130.htm

[22]   https://www.investopedia.com/terms/s/securitieslending.asp

[23]   https://www.youtube.com/watch?v=D7N4S_FKMq4

[24]   https://www.youtube.com/watch?v=-BWEqr39XG4

[25]   https://www.youtube.com/watch?v=ukXQGBpXaVM

[26]   https://news.gamestop.com/news-releases/news-release-details/gamestop-announces-change-location-annual-meeting-stockholders

[27]   https://news.gamestop.com/news-releases/news-release-details/gamestop-reports-financial-results-q2-2021

[28]   https://investor.gamestop.com/node/19256/html, str. 29-30

[29]   https://www.youtube.com/watch?v=vX2X8xxHEns

[30]   MOASS = Mother of All Short Squeezes kolokvijalno

[31]   https://www.reddit.com/r/Superstonk/comments/oxz8kg/bank_of_america_is_short_gme_and_is_positioned/

[32]   https://www.reddit.com/r/Superstonk/comments/nihl31/every_ape_gets_paid_a_look_at_the_numbers/

[33]   https://www.investopedia.com/terms/d/dark-pool.asp

[34]   https://www.reddit.com/r/Superstonk/comments/p3eye1/proof_of_price_suppression_and_its_source_and_a/

[35]   https://pyth.network/markets/#GME/USD

[36]   https://www.reddit.com/r/Superstonk/comments/pb22oj/the_puzzle_pieces_of_quarterly_movements_equity/

[37]   https://www.investopedia.com/terms/e/equityswap.asp

[38]   https://www.hflawreport.com/2540016/what-is-synthetic-prime-brokerage-and-how-can-hedge-fund-managers-use-it-to-obtain-leverage-.thtml

[39]   https://www.investopedia.com/terms/t/totalreturnswap.asp

[40]   https://www.investment-and-finance.net/derivatives/p/portfolio-swap

[41]   https://www.investopedia.com/terms/f/futures.asp

[42]   https://www.cmegroup.com/trading/equity-index/rolldates.html#

[43]   https://www.reddit.com/r/Superstonk/comments/pb22oj/the_puzzle_pieces_of_quarterly_movements_equity/

[44]   Autor se ograđuje od potencijalnog reklamiranja ove tvrtke. Navođenje faktora Computershare potrebno je za priču.

[45]   https://spiramus.com/naked-short-and-greedy

[46]   https://www.youtube.com/watch?v=fGVY2Kco8ng

[47]   https://web.archive.org/web/20210912094334/https://www.sec.gov/comments/s7-08-08/s70808-144.htm

[48]   https://www.reddit.com/r/Superstonk/comments/pmj9yk/i_found_the_entire_naked_shorting_game_plan/

O autoru