Naslovnica03a

 

Prema posljednjim popisima stanovništva Republika Hrvatska broji malo više od  četiri milijuna ljudi, čime se smatra relativno malom državom.  

 

Hrvatski narod međutim, ako se granice zanemare, čak je dvostruko veći. Iako precizna istraživanja još nisu provedena, procijenjeno je kako se čak 4, 4.5 milijuna duša, okupljenih u organizirane i aktivne zajednice diljem svijeta, naraštajima ustrajno identificiraju pripadnicima hrvatskoga naroda.  

 

Iseljavanje iz matične zemlje, odlazak u strane krajeve i zasnivanje novog života u nekim novim prostorima i okolnostima pojavnost je koja prati Hrvate dug niz godina, pa i stoljećima. Ono po čemu se hrvatsko iseljeništvo često ističe u svojim novim životnim prostorima jest kontinuiran napor i trud na očuvanju  svoga identiteta i prijenosu znanja i vrjednovanja vlastite baštine na nove naraštaje.  

 

Međutim, sama povezanost sa Domovinom često nije jednako zastupljena, razvijena i održavana, osobito među mladima, što se u suvremenom digitaliziranom svijetu mora i može obnoviti. 

Udruga Obnova projektom Homecoming: Identity and Opportunity želi uspostaviti komunikaciju sa hrvatskim zajednicama, otvoriti međusoban dijalog i suradnju te otvoriti jedan novi vid povezivanja domovine sa svojim narodom.  

 

Osim sudjelovanja u raznim aktivnostima obje strane, konačan cilj projekta jest potaknuti povratak mladih, obrazovanih i kvalificiranih iseljenika u RH, na način da im se uz pomoć partnerskih tvrtki omoguće karijerne prilike (za početak prakse, pripravništva i sl., s mogućnošću stalnoga zaposlenja).  Surađivat će se s prethodno ugovorenim tvrtkama koje su u potražnji profila zaposlenika s konkretnim iskustvima i vještinama, nerijetko i povezanima za iseljeničko podneblje iz kojega kandidati dolaze.  

 

Uslijed masovnog iseljavanja mladih iz Hrvatske, ovim projektom šaljemo simboličnu poruku da su mogući i obrnuti trendovi. Udruga Obnova za kandidate će organizirati mnoštvo predavanja i drugih aktivnosti te im pomoći u prilagodbi, pronalaženju smještaja te snalaženju u administrativnim procedurama.  

 

Homecoming projekt za uključene pojedince traje minimalno godinu dana. U skladu s očekivanim pozitivnim rezultatima, navedene aktivnosti povezivanja hrvatskoga iseljeništva s Domovinom udruga Obnova nastavit će i u budućnosti.  

 

Obratite nam se na adresu e-pošte: homecoming@obnova.com.hr  

 

Poveznica za prijavu kandidata  

 

Račun za donacije:

IBAN: HR1423600001102326839 

LOGO05a 

 

Obnova / Homecoming

Udruga Obnova © 2020. All Rights Reserved.    |    Privacy Policy