DOOM bi i mogao biti vječan

DOOM bi i mogao biti vječan

DOOM za videoigre predstavlja nešto poput rođenja Krista ili nekog ekvivalentnog epohalnog događaja u povijesti, u pogledu da uistinu bez velike zadrške možemo povijesni razvoj PC igara razdijeliti na period prije Dooma i poslije Dooma (Anno Doomini). Utjecaj Dooma na mikro i makro kozmos videoigara je zapanjujući i predstavlja nešto puno više od zbroja njegovih dijelova. Njegove očigledne inovacije u pogledu tehničkog razvoja medija u kontekstu prvih naznaka pravog trodimenzionalnog prostora (puno supstancijalnjeg od njegova prethodnika, Wolfenstein 3D, kojeg se u ovom kontekstu može opisati poput nekog proroka koji prethodi Kristu) i rafiniranja gameplayja FPS žanra, također i značajnog komercijalnog uspjeha, su samo prve kapi kiše u nadolazećoj oluji kultnog fenomena u koji se pretvorio Doom, oluji koja ni dan danas ne jenjava.


Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Što se događa u BiH ?


Mislim se kako otvoriti ovu temu, a da što manje pokažem frustracije odmah u prvoj rečenici, ali to je gotovo nemoguće. Bosna i Hercegovina tavori već trideset godina u korupciji, lošoj ekonomskoj situaciji okovana neriješenom prošlošću. Nekako se stječe dojam da se ne mrda ni milimetra naprijed. Kao zadnju potvrdu tom narativu gledamo, čitamo i slušamo proteklih mjeseci takozvane političke vođe triju naroda i njihove medije, koje izravno ili neizravno financiraju, kako bulazne o nekom ratu i raspadu. Ti isti, ako ćete imenom, su Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović i njihovi poltroni koji imaju obraza nakon svega opet pričati o zlu.


Budimo dostojni Vukovara

Budimo dostojni Vukovara

U jednom bavarskom gradiću u okolici Münchena na mjesnom groblju stoji natpis , „Ein Folk was seine Toten nicht ehrt, ist nicht wert zu leben“ ili u prijevodu, narod koji ne poštuje svoje mrtve nije vrijedan življenja. Dok ovo pišem nalazimo se u mjesecu kada izražavamo poštivanje i potičemo sjećanje na jednu od najvećih tragedija našeg naroda u cjelokupnoj povijesti. Govorimo, naravno o gradu heroja, Vukovaru.

Gdje smo podbacili?


Mali igrači za velikim stolom – Wall Street i GameStop: power to the players

Mali igrači za velikim stolom – Wall Street i GameStop: power to the players

IZJAVA ZA ČITATELJE: Nisu svi zainteresirani za ekonomiju i tržište dionica, niti „imaju žicu” za „takve stvari”. Nije bio ni autor ovog članka. Priču ovdje opisanu shvatila je i napisala osoba društveno-humanističkog smjera, stoga bez straha zaronite bez obzira na vlastitu struku. S malo strpljenja i čitanjem ponuđenih linkova, otkrit će vam se jedna vrlo uzbudljiva krimi-priča u čije se rješavanje još uvijek stignete uključiti, ali koja istovremeno predstavlja i moguću kartu za jednu novu, bolju budućnost... Kad biste imali definitivno dobitne brojeve na lutriji, a dobitci svih uključenih se ne ugrožavaju međusobno, biste li podijelili svoje znanje s drugima...?

UPOZORENJE: Izjave i stavovi izraženi u ovom članku nisu financijski savjeti autora, i nisu stavovi udruge Obnova. Udruga Obnova nije financijski savjetnik i u potpunosti se ograđuje od odgovornosti za postupanje fizičkih i pravnih osoba prema podatcima izloženima u ovom članku.


Odakle dolazimo, što smo i kamo idemo?

Odakle dolazimo, što smo i kamo idemo?

Prolog

Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo? Pitanja su koja od iskona muče homo sapiensa, a možda i neandertalca. Odgovore na ova pitanja pokušavaju nam dati teolozi, filozofi i znanstvenici. O tom razmišlja, odgovore traži i ostali obični puk kroz milenija povijesne zbiljnosti. Narodi svih rasa i kultura na ova pitanja traže odgovore. Kad bi čovjek bio samo fizičko biće u ovom materijalnom svijetu, tada bi odgovori na ova pitanja bili lagani, precizni, kratki i jezgroviti. Mogli bi se potkrijepiti relevantnim znanstvenim teorijama (veliki prasak) i znanstvenim činjenicama (Charles Darwin, O podrijetlu vrsta posredstvom prirodne selekcije). Dakle:

Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?

Odgovori:

Dolazimo iz svemira. Zvjezdana smo prašina. Putujemo u neizvjesnu budućnost s planetom Zemlja i dijelimo njenu sudbinu. Konac je, pak, neupitan - vratit ćemo se u svemir odakle smo i došli.


VIKTOR IVAN BAREŠIĆ (12. studenoga 1987. – 6. listopada 2021.)

VIKTOR IVAN BAREŠIĆ (12. studenoga 1987. – 6. listopada 2021.)

U jutarnjim ljetnim satima u parku kraj kipa Juriju Gagarinu sjedio je, pomalo nervozno, momak u ranim 30-tim godinama. Sastao sam se s njim uz kavu u papirnatim šalicama, i zamolio ga da i meni smota jednu cigaretu. Meni ga je uputio član udruge Obnova, s kojim je on bio u kontaktu jer je imao gomilu ideja o tome što se može učiniti za boljitak Hrvatske. Odmah je, vidno opterećen, započeo govoriti o svojoj osobnoj tragičnoj prošlosti kako ne bih saznao od nekoga drugoga, na što sam ga prekinuo i rekao mu da sve već manje-više znam od drugih ljudi, no to me ne zanima, ono što mi je bitno jest naš međusobni odnos – uzajamno poštovanje i držanje dane riječi!


Covid konfuzija

Covid konfuzija

Pandemija koronavirusa uspjela je ostvariti ono što nisu ni ratovi, pa čak ni neki prijašnji virusi, poput španjolske gripe – doslovno je zaustavila našu svakodnevicu. U jednom trenutku nismo smjeli ni napuštati domove. Da nam je to netko rekao samo par mjeseci ranije, vjerojatno bismo ga ismijavali, ali eto, dogodilo se. I od tog trenutka, htjeli mi to priznati ili ne, svijet se promijenio. Svaki naš socijalni kontakt podsvjesno se promijenio. Čudno bi bilo da je sve ostalo kao prije, s obzirom na mjesece bombardiranja raznim informacijama iz kojih se više nije moglo razlikovati istinu od laži. Najbolji su primjer maske. Na početku su neki stručnjaci tvrdili da nam ne pomažu, a drugi pak da su obvezne i da ih moramo nositi. Sve smo to saslušali i na svoj način interpretirali, ali došli smo do trenutka kad nam je već postalo normalno imati masku kad smo u prodavaonici i čudno nam je ondje vidjeti nekoga tko je ne nosi.


Krležin put od jugoslavenske do hrvatske sinteze – književnost sukoba i pomirbe

Krležin put od jugoslavenske do hrvatske sinteze – književnost sukoba i pomirbe

   Nakon Prvog svjetskog rata, već u prvim danima Kraljevstva SHS počela se potvrđivati ona Supilova polazna teza iz vremena Jugoslavenskog odbora o tome kako će Zagreb postati središte zapadnog, a Beograd istočnog dijela troimenog naroda (Srba, Hrvata i Slovenaca), pa je stoga njihova ravnopravnost conditio sine qua non jugoslavenske države.[1] S time se moralo računati u svjetlu činjenice kako je u jugoslavensku zajednicu 1918. svaki narod prije svega ušao sa svojim povijesnim iskustvom i političkom tradicijom. Međutim, osovina Beograd‒Zagreb, često zamišljana kao čvrsta i noseća jugoslavenska poluga, naposljetku se pokazala kao udaljena putanja između nepremostivih razlika. Ta boljka prve prenesena je i u drugu, socijalističku Jugoslaviju.


Biti Hrvatom – definicije  i dvojbe oko nacionalnog

Biti Hrvatom – definicije i dvojbe oko nacionalnog

Nacionalni identitet ona je pokretačka sila koja je formirala moderne zapadne države. Ideja demokracije, slobode, mogućnosti upravljanja samim sobom bez postojanja nekog Bogom izabranog vladara koji će arbitrirati i donositi odluke u naše ime nastaje u onom trenutku kad ideja nacije postane dominantna politička ideja. S obzirom na to da je nacija najsnažnija pokretačka snaga koja je stvorila zapadni svijet kakav danas poznajemo, bilo bi dobro definirati što to nacija zapravo jest i što ona znači u hrvatskom kontekstu.


Tko sam ja

Tko sam ja

Pitanje identiteta veoma je složeno pitanje. Zapravo, možemo se zapitati što uopće znači biti pripadnikom nekoga identiteta i zašto nam je to bitno.


HRVATSKI PRAVOSLAVCI – ŽRTVE VELIKOSRPSTVA

HRVATSKI PRAVOSLAVCI – ŽRTVE VELIKOSRPSTVA

Popis stanovništva 2021. godine započeo je izljevom velikosrpskog šovinizma od strane članova SDSS-a prema Hrvatima pravoslavne vjeroispovijesti, koji su započeli kampanju kojom pozivaju sve etnički neodređene pravoslavce da se izjasne Hrvatima, pripadnicima Hrvatske pravoslavne crkve. Naime, u Hrvatskoj prema posljednjem popisu živi 16.647 građana koji se izjašnjavaju Hrvatima pravoslavcima, iz čega je vidljivo da postoji interes za osnivanjem Hrvatske pravoslavne crkve trenutno izražen kroz Udrugu hrvatskih pravoslavnih vjernika i Udrugu hrvatskih branitelja.


In memoriam: Mladen Kaldana (1977–2021)

In memoriam: Mladen Kaldana (1977–2021)

Znameniti umjetnici, vojskovođe, državnici, a ponekad i znanstvenici, nezaobilazni su kako u svojem životu, tako i u svojoj smrti. Njihova je smrt na naslovnicama novina, na televizijskim vijestima, u svakodnevnim razgovorima, a desetljećima ili stoljećima poslije o njoj pišu i povjesničari. U sjeni njihove smrti ostaje smrt maloga čovjeka, tihoga prolaznika čiji tragovi često nisu ništa manje vrijedni. Jedan od takvih tihih prolaznika bio je Mladen Kaldana, koji nas je naglo napustio 19. kolovoza 2021. godine.


Kako uspješno voditi organizaciju?

Kako uspješno voditi organizaciju?

Rano ujutro, u osvit zore, dok se stanovnici Zagreba tek bude, dvojica prijatelja započela su odavno svoj dan, i to ni manje ni više nego treningom u teretani. Kineziolog i pravnik dogovorili su vježbanje prije početka radnoga dana kako bi uhvatili kontinuitet rutine jer ujutro nije bilo izlike za preskočiti vježbanje. Tada su bili najodmorniji, bez započetih ili iznenadnih dnevnih obveza. Osim toga, hranio ih je osjećaj prednosti pred svim ostalim stanovnicima Zagreba. Uz održavanje fizičke spremnosti, uvijek su našli vremena između serija različitih vježbi za razgovor o raznim temama. Upravo su završili razgovor o Vikingu Haraldu Hardradi. Oboje su vodili različite organizacije, sportski klub i udrugu, pa je tema jutarnjega razgovora bilo pitanje kako uspješno voditi organizaciju. Kineziolog je o toj temi čitao popularne knjige za menadžere, iz pera raznih menadžera, stoga je on prvi postavio zanimljivu tezu:


Budimo to što jesmo

Budimo to što jesmo

Živimo u dobu koje se polako i sigurno sve više svodi isključivo na materijalizam i sirove strasti. Trenutni moment u kojem dišemo, mislimo i postojimo je postao tako jeftin, predvidiv i neobazriv. Otišlo je sve do te mjere da je bitan samo onaj trenutak koji nam se upravo događa, odnosno ne razmišlja se apsolutno niti jedne sekunde o uzrocima i posljedicama bilo kakvog čina. Promatrajući svijet iz perspektive kršćanstva u kojem smo rođeni i živimo, bar mi Hrvati, 85% nas, da se doći do zaključka da smo izgubljene ovce ili jednostavno nismo katolici jer ne živimo taj nauk. Poslužit ću se primjerom. Ne može biti žena samo malo trudna, nego je odgovor na to pitanje: da ili ne. Iako, smo došli do trenutka kada se i o tome raspravlja da bi se odobrio neki bolesni razlog za ubijanje nerođenih. Dakle, ako se deklariramo kao kršćani, onda bez obzira na sve moramo živjeti kršćanski u svim sferama svoga života.


Otto Weininger i težnja prema idealu muškosti

Otto Weininger i težnja prema idealu muškosti

Gledati prema zvijezdama sa žudnjom za spoznajom njihove biti, tim misterioznim bićima koja nas motre iz daljine, moguće je na Zapadu samo za osobe ispunjene faustovskim duhom. Taj duh nastanjiv je samo u onome u kome konstantno raste Genij, dok Genij može biti samo onaj tko jača u sebi muškost onako kako je istu spoznao Otto Weininger u svom prometejskom podvigu naslovljenom „Spol i karakter“.


Smrt dolazi iz zraka : Livno, 43°50’N i 17°00’E

Smrt dolazi iz zraka : Livno, 43°50’N i 17°00’E

Apokaliptične slike porušenih njemačkih gradova u savezničkom bombardiranju na kraju Drugog svjetskog rata su sigurno dobro poznate. Možda najupečatljivije su one iz Dresdena i Kölna. Napose možda ona iz Kölna gdje u okolici čuvene katedrale odnosno Kölner Dom, koji je okružen ruševinama gdje se ne vidi ni jedan cijeli krov. Iako se o tome tek potiho pričalo i uglavnom izbjegavalo konkretno nešto osuditi i progovoriti, slike su kao dokument vremena ostale. Brojne tragedije koje su stanovnici tih gradova doživljavali su uspjele ipak sačuvati sjećanje na te teške trenutke sve do danas.


KRISTALI DUHA. MISLI I POGLEDI ANTUNA GUSTAVA MATOŠA

KRISTALI DUHA. MISLI I POGLEDI ANTUNA GUSTAVA MATOŠA

Antun Gustav Matoš je jedan od onih čije ime upisano zlatnim slovima u povijesti hrvatske pisane riječi. Nemjerljiv je njegov doprinos hrvatskoj književnosti. Svojim je novelama, pjesmama, feljtonima, esejima, putopisima i književnim kritikama zaslužio je epitet najznačajnije osobnosti hrvatske moderne. Ono što plijeni pažnju uz vrhunsko književno stvaralaštvo je i njegova politička aktivnost. Na političkome planu, premda nije bio član niti jedne političke stranke, Matoš je slijedio oštru liniju Ante Starčevića i Eugena Kvaternika. U ovom tekstu ćemo prezentirati nekoliko njegovi misli tj. kako je on to vidio Hrvatsku, ali i društvo u kojem je živio. U svojim genima imao je germanske i mađarske korijene po mami i baki, a po muškoj strani je vukao "tvrde" gene iz Cetinske krajine. Čini se da je sa svih strana pokupio samo najbolje što je iznjedrilo. Ukoliko ćemo gledati njegovo političko promišljanje, jednog čvrstog pravaša okrenutog europskim vrijednostima. Matoš je bio veliki poklonik francuske kulture i umjetnosti, poklonik one duhovne i kulturne Europe koju je današnja Europska unija stavila u zapećak.


Novi sudac ukusa – Enio Meštrović

Novi sudac ukusa – Enio Meštrović

Tko je Ričard?

Izmišljeni dvojnik Enija Meštrovića, Ričard, na izborima za gradonačelnika Zadra dobio je 23,49 % (5913 glasova) te je sa 700 glasova razlike ostao bez mogućnosti drugoga kruga, dok je za njegovu listu glasalo 21,85 % Zadrana. Enio Meštrović već duži niz godina izvodi različite performanse, najčešće utjelovljen u liku Ričarda, te je svojim uspjehom na izborima privukao pozornost cjelokupne javnosti. Nastavno na Ričarda, tj. Enija Meštrovića i njegovo kulturno-umjetničko djelovanje (KUD Bleke i Konji) u ovomu se članku povlači kratka paralela prema krizi rimskoga društva i njegov kasniji raspad, koju je izvrsno prepoznao satiričar Petronije Arbiter.


MITOLOGIJA DEADWOODA

MITOLOGIJA DEADWOODA

Mitologija ima svoju podlogu u zbiljskim činjenicama kroz kolektivno pamćenje koje ih umota u lijepi celofan fikcije. To je svojevrsna nadogradnja istine u viši stupanj istine, one koja govori o idejama. O tome sam razglabao dosta u svom blog eseju „Istina kao vrhovno načelo povijesti kao znanosti i distinkcija od kolektivnog pamćenja“ pa se ne ću ponavljati ovdje. Umjetnost je najbolji medij za stvaranje takvog sjećanja i upravo je TV serija „Deadwood“ dobar primjer stvaranja mitologije američke nacije kao nacije Divljeg Zapada, nacije potomaka agresivnih Europljana koji su otišli osvajati novi svijet.


Neka mi (ne) bude…

Neka mi (ne) bude…

„Za Dan žena SSHDKI (Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa, op. a.) organizira projekt na kojem ćete saznati kako je to biti žena u znanosti!“ Objava, odnosno najava mrežnog predavanja slikovno je popraćena znanstvenicom, u bijeloj kuti, sa zaslonikom u ljevici i uzdignutom desnicom na ljubičastoj pozadini s naslovom: „Ms. or Mrs.? Dr.“ (Gđa ili gđica? Dr. (sc.)). Oglašavačka dovitljivost, dvoličnost ili oboje? Iako se čini kao svjetonazorsko pitanje, prije je pitanje onoga što se u vremenima „bijelih muškaraca na položaju moći“ nazivalo zdravim razumom i logikom, koji su se nerijetko uzimali i za istoznačnice. Zdravorazumski je ne uzimati spol znanstvenika čimbenikom u procjeni njegovog znanstvenog rada i takva je praksa ustaljena na Zapadu (a to će reći i u Hrvatskoj) već desetljećima.


TABU TEMA TRAVANJSKOG RATA

TABU TEMA TRAVANJSKOG RATA

Ove godine se navršava 80 godina od martovskog prevrata i Travanjskog rata u kojem se kao kula od karata de facto raspala jugoslavenska država. Nakon osam desetljeća danas u hrvatskoj politici i historiografiji vlada šutnja vezana uz sudbonosne događaje Drugog svjetskog rata koji su izmijenili tijek povijesti svijeta, Europe, Jugoslavije i Hrvatske. Naime, ostao je na snazi općeprihvaćen stav o Mačekovoj mudrosti i pogrešci proglašenja NDH bez ikakvog upliva u dubinu vojnih, diplomatskih, obavještajnih i političkih zbivanja koji su prethodili pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, Simovićevom puču i izbijanju Travanjskog rata.


SRIJEM,BANAT I BAČKA…

SRIJEM,BANAT I BAČKA…

Izborni stožer SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića je svojim suradnicima dostavio izborni program i promidžbene materijale uz koje je bila priložena karta Hrvatske s granicama koje su uključivale Istočni Srijem sa Zemunom i Boku kotorsku. Naravno, karta je odmah izazvala reakciju u javnom medijskom prostoru. Neki su se smijali, neki su bili zgroženi, no zajednički su se složili da je riječ o „velikoj Hrvatskoj“ i sramotnom gafu, a Jutarnji list nas je čak izvijestio da Hrvatska nikada nije imala takve granice. Kako značajan broj hrvatskih novinara dolazi iz obitelji kojima povijest počinje 1945. godine, odnosno 1941. kao godine narodnog ustanka njihovo neznanje i nacionalni mazohizam je sasvim razumljiv. Srećom  ima dosta Hrvata koji ipak shvaćaju da naša povijest obuhvaća veće i opsežnije razdoblje i da je Hrvatska postojala prije Jugoslavije i prije komunizma.


MALI, ALI SLOBODNI…

MALI, ALI SLOBODNI…

Pred nama su se ukazivala prva gradska naselja Dubrovnika, a pogled je pucao na mirno i plavo more i Daksu koja je Dubrovčanima i danas simbol zločina jugoslavenskih antifašista. Prošavši most koji nosi ime po prvom hrvatskom predsjedniku, brzo smo došli do Gruža i našeg smještaja. Ostavivši stvari odmah smo požurili prema Starom gradu.


Može li intelektualac biti poduzetnikom, i vice versa?

Može li intelektualac biti poduzetnikom, i vice versa?

U okolici Zagreba usred toploga srpnja mlada noć spustila se oko vikendice u Volavju, gdje se slavila momačka večer mladoga pravnika. Krug prijatelja okupio se oko pravnika golog do pasa i bosih nogu te trenirke umrljane zelenilom trave. Već se treći put s trećim protivnikom hrvao iz zabave. Tri puta za redom je pobijedio, tko zna možda su mu i popustili, no kako god bilo tada se sav znojan uputio do male pečenjare i zgrabio glavu pečenog janjca. Bilo je to sve što je ostalo od popodnevne gozbe pripremljene od njegovoga budućeg vjenčanoga kuma. Držao je tu glavu kao Hamlet lubanju, leđima naslonjen o drvenu nadstrešnicu iznad stola za blagovanje. Do njega se došetao jedan mladi poduzetnik s dvije krigle pive, pa mu pružio jednu kako bi pobjednik utažio žeđ. Pravnik kriglu dovrši naiskap a zatim mu reče:


MITOLOGIJA TWIN PEAKSA

MITOLOGIJA TWIN PEAKSA

 

Godine gospodnje 1990. i 1991. godine Mark Frost i David Lynch promijenili su povijesti televizijskih serija. Taj je dvojac stvorio umjetničko djelo u televizijskom formatu – seriju „Twin Peaks“. Kroz nadolazeće godine ona je stekla velik broj obožavatelja u više generacija i samim time kultni status. Unutar toga, usuđujem se reći umjetničkog djela, stvoren je autonomni sustav mitologije – simbola, arhetipskih karaktera, posebno uređenje kozmosa, heroja i nadnaravnih bića što postoje samo u tom svijetu. Refleksije te serije na popularnu kulturu i kulturu općenito traju još dan danas i za očekivati je da ne će nikada ostariti jer umjetnička djela poput vina s godinama su sve bolja i bolja.


Beethoven: preko patnje do katarze, iz smrti u život.

Beethoven: preko patnje do katarze, iz smrti u život.

U rijetkim trenutcima ljudi su kadri kroz svoju patnju stvoriti neopisivu ljepotu ili dosegnuti junački trijumf, u beskonačno mnogo oblika. Bol, koja se puzeći krene verati iz najdubljeg ponora očaja, pod uvjetom da ne doživi Sizifovu sudbinu, često dosegne najviše vrhunce sreće. Na drugoj strani medalje svjedočimo ljudima čija je patnja bila neizdrživa, nerazriješena i bez katarze na ovom svijetu, za koje se jedino možemo nadati da su u Božjem okrilju pronašli svoj mir. Povijest nam svjedoči o brojnim takvim pojedincima koje je sudbina proklela da nose križ neizdrživ za krhka ljudska pleća, ali sa sigurnošću možemo utvrditi da je iznimno malo ljudi tako intimno upoznalo patnju poput Beethovena.


RAT PROTIV DOMOVINSKOG RATA

RAT PROTIV DOMOVINSKOG RATA

Nakon višetjednih vijesti vezanih uz tragične potrese i pandemiju Covid 19, aktualni predsjednik Hrvatske demonstrativnim odlaskom s obilježavanja 28 obljetnice VRA “Gusar”, poznatija i pod imenom “Maslenica”, oživio je raspravu vezanu uz obilježja Hrvatskih obrambenih snaga i pozdrava “Za dom spremni”. Nakon političkog egzibicionizma uslijedio je niz članaka i rasprava koji su, valjda, trebali poslužiti kao priprema terena za zakonsku raspravu. Čak su se u ovaj rat protiv povijesti uključili i neki povjesničari s tvrdnjom da 1993. HOS nije postojao, da je riječ o ustaškoj organizaciji i ekstremistima i da Hrvatska treba jednom zauvijek raskinuti s pozdravom ZDS i ustaškim obilježjima u koja valjda ubrajaju i grb HOS-a.


Je li bolje državno uređenje monarhija ili republika?

Je li bolje državno uređenje monarhija ili republika?

Pravnik i akademski umjetnik pili su čisti škotski viski u slikarevom ateljeu. Na kauču iz razdoblja secesije gledali su zamišljeno u sliku Franje Josipa i blaženog Karla IV. uz koga je stajala sablja iz Austro-Ugarske monarhije. Oboje su voljeli rasprave iz filozofije povijesti s obzirom na to da je jedan od njih bio na doktoratu iz povijesti, dok drugi općenito iz humanističkih znanosti. Umjetnik nakon gutljaja otpočne raspravu:


Petrinjske kronike

Petrinjske kronike

Crtica osobnoga iskustva

Prošlo je nešto više od 2 mjeseca od potresa koji je obilježio živote ljudi na Banovini. Stanovništvo Petrinje, Gline, Siska i svih prigradskih naselja i okolnih sela doživjelo je katastrofu epskih razmjera, na fizičkom i psihičkom planu. Sva moć prirode ukazala se tog 28. i 29. prosinca 2020. Šok, nevjerica i strah postala su naša svakodnevna stanja, a nemogućnost da si u tom trenutku objasniš što se dogodilo činilo je cijelu situaciju poput sna iz kojega se želiš probuditi. Posljedice tog stresa vjerojatno će mnoga djeca i odrasli, osjećati još duže vrijeme. Hodajući gradom tog nesretnoga 29. prosinca u potrazi za bliskom osobom, gledao sam kako je jedan dio moga života uništen i sada ostao samo u sjećanju. Nisam rođeni Petrinjac, „dotepenec“ sam kako bi jedna uvažena „političarka“ rekla, ali sam srastao s njim i u njemu odrastao. Ima mjesta u životu koja te obilježe, Petrinja u mom slučaju to svakako jest i nadam se da će tako ostati. Ova crtica ne bi bila dostatna kada krenuo opisivati svoje odrastanje u ovome gradu, ali mislim da će biti dovoljno reći da mi je želja da i moje dijete odrasta ovdje i stvori prijateljstva i uspomene poput mene. 


Panegirik Radoslavu Katičiću

Panegirik Radoslavu Katičiću

Uvod

Često sam se pitao bi li da sam živio u Grčkoj vrijeme Sokrata zastao na tržnici i porazgovarao s njim? Da sam živio u Engleskoj u vrijeme kraljice Elizabete bi li pričekao Shakespeara na izlazu iz kazališta Globea da mu kažem što mislim o njegovoj novoj drami ili da sam živio u Šibeniku u vrijeme Fausta Vrančića bi li prepoznao u njemu velikog čovjeka i počastio ga vinom? Ne znam odgovore na ta pitanja jer teško je u vrijeme sjajnih umova prepoznati njihovu veličinu. Smatram da je nedavno preminuli Radoslav Katičić bio naš premalo prepoznati hrvatskih velikan i žao mi je što nisam sjeo s njim na kavu da popričamo o hrvatskim pretkršćanskim vjerovanjima. Utjehu sam našao u razgovoru s njime nakon njegove smrti čitajući njegove knjige koje ću simbolički nazvati petoknjižje: Naša stara vjera, Zeleni lug, Božanski boj, Vilinska vrata, Gazdarica na vratima.


« POVIJEST JADRANA » KRITIČKI OSVRT NA JEDNU FRANCUSKU AKADEMSKU RASPRAVU (S KUTA NJEGOVE ZAPADNE OBALE)

« POVIJEST JADRANA » KRITIČKI OSVRT NA JEDNU FRANCUSKU AKADEMSKU RASPRAVU (S KUTA NJEGOVE ZAPADNE OBALE)

 

 

 

Nedavna izjava tadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta A.Tajanija o navodnom « talijanstvu » Istre i Dalmacije, provokacija talijanskih iredentista u Rijeci u povodu stote obljetnice okupacije grada od G.d’Annunzija (1919 g.), te stota obljetnica Rapalskih ugovora (1920 g.), podsjećaju nas na burnu povijest jadranskih zemalja, i na ekspanzionistička svojatanja Mletačke republike i Rima, čiji ostatci još tinjaju povremeno,  spram istočnog hrvatskog primorja Jadrana.


DAVORE I TOMISLAVE, POČIVAJTE U MIRU!

DAVORE I TOMISLAVE, POČIVAJTE U MIRU!

Umro je Davor Markobašić. Jasno se i danas sjećam prvog čitanja njegove životne priče, još tamo negdje početkom srednje škole, ali i kad mi ju je detaljnije ispričao i otac koji se povremeno družio sa svojim vukovarskim kolegama i slušao priče o obrani Vukovara i njegovom padu iz prve ruke. Dan kada će položiti Damirovo ispaćeno tijelo u hrvatsku zemlju je 17. studenog 2020. godine, dan prije 29. obljetnice pada Vukovara, tri dana prije 29. obljetnice zločina na Ovčari gdje je život u jednom od najjezivijih pojedinačnih zločina život izgubila Ružica Markobašić, prva žena Damira Markobašića i njihovo nerođeno dijete. 


BLEIBURG

BLEIBURG

U petom stoljeću prije Krista Sofoklo piše jednu od svojih najpoznatijih tragedija: „Antigonu“ koja je ušla u kanon klasične antičke književnosti i u kurikulume mnogih obrazovnih sustava, ne samo zbog svoje umjetničke vrijednosti nego i plemenite moralne pouke koju je nosila u svojim stihovima. Nesretna Sofoklova junakinja biva žrtvom nerazumne mržnje kralja Kreonta, oca njenog vlastitog zaručnika Hirona, samo zato što želi dostojno pokopati svog brata Polinika koji je krenuo s vojskom na Tebu, kojom vlada Kreont. Motivi njenog čina nisu mržnja prema okrutnom vladaru ili osveta zbog smrti brata, naposljetku ona je svjesna da će postati dio Kreontove obitelji, već se vodi moralnim i vjerskim uvjerenjem da svatko zaslužuje dostojan pokop i oplakivanje bez obzira je li poginuo kao pripadnik zajednice ili njen neprijatelj.


SARAJEVSKI HALAL ANTIFAŠIZAM

SARAJEVSKI HALAL ANTIFAŠIZAM

 

Antifašizam kao komunistička floskula gotovo je u svim bivšim zemljama istočnog bloka izumro, ali je zato življi u zemljama bivše Jugoslavije nego što je bio u Kominterni tridesetih godina, kada je kao politički pojam zaživio i dobio sadržaj koji će se u svom najgorem obličju predstaviti u srednjoj i istočnoj Europi. Uvijek sam bio zastupnik teze da Drugi svjetski rat nije bio sukob ideologija, već kao svaki rat, prvenstveno sukob strateških interesa nacija koje su sudjelovale u njemu. Pa tako i na hrvatskom području dolazi, u biti, do oružanog sukoba dviju ideja, jugoslavenske i hrvatske ideje. Plašt antifašizma i dan danas hrvatskoj ljevici služi za rehabilitaciju Jugoslavije, iz kojeg razloga oni vrlo zlobno ili zaslijepljeno podržavaju tradicije antifašizma u drugim. Tako su pripadnici komunističkih opcija zdušno podržali svoju sarajevsku braću s kojom ih čak i ne veže ideologija već samo znakovlje i antihrvatski sentiment.


 MOŽE LI EUROPA UČITI OD KOMUNIZMA?

MOŽE LI EUROPA UČITI OD KOMUNIZMA?

Roger Scruton[1]

Priznajem, ja sam antikomunist.

Tijekom 1970-ih i 1980-ih antikomunisti su protjerani s britanskih sveučilišta. Naposlijetku, napadali smo revoluciju koja je nudila oslobođenje čovječanstva od svjetske kapitalističke zavjere. Naši su profesori priznali da je Sovjetski Savez pogriješio, ali samo u praksi, ne i u teoriji. Mi smo, apologeti kapitalizma, pogriješili u teoriji, što bješe daleko gore od pukom slučajnošću uzrokovanih dvadeset milijuna smrti i istrjebljenja slobode pojedinca na polovici Zemaljske kugle.


33 okretaja u ništavilo

33 okretaja u ništavilo

Da se ona, do sada još nepobijena, stara mudrost o Revoluciji koja jede svoju djecu svako malo iznova pokazuje istinitom svjedoči i nevelik, ali hvaljen opus Sáncheza Guevare, oštrog kritičara djedove revolucionarne baštine bljeskalicom, notama i perom. Angažirani pisac i audiovizualni umjetnik stvorio je za svoga kratkog, ali burnog života egzistencijalističku kritiku kubanskog konkubinata tropikalističkog mentaliteta i socijalističke ideologije, ovjekovječenog u liku bezimenog samca koji kroz pitka 33 okretaja pokvarene gramofonske ploče zvane život raskrinkava Kubansku revoluciju, „tu beskonačnu, monotonu vrtnju“ razobličenih ideala.


Koronarno-seizmološka zagrebulja

Koronarno-seizmološka zagrebulja

 

Na plećima glavnog grada svih Hrvata još jednom se ocrtala ironičnost naše povijesne zbilje. Ljudska povijest, dakako, nije ciklička, koliko god se to pokušava nametnuti paradigmom o beskonačnosti ljudske gluposti. Nije problem u gluposti, nego u prijeziru prema usvajanju povijesnih lekcija koji cijele naraštaje ostavlja u neznanju (lat. ignorare - ne znati), omogućujući time bujanje novih revolucija, novih tumačenja i novih iskušavanja propalih (mahom utopističkih) i već istrošenih (pra)starih ideja, za potrebe raznoraznih prevrata iskopanih iz ropotarnice povijesti i ulaštenih za potrebe novih mesija.


Poslušajte svijet drugim ušima: Ambijentalna glazba

Poslušajte svijet drugim ušima: Ambijentalna glazba

Je li vam kada zapela za uho ona suptilna, instrumentalna glazba iz raznih reklama, dokumentarnih filmova, trgovina ili ustanova? Katkad je prisutna i desetke minuta prije nego što ju uopće svjesno primijetimo. No, čak i kada ju ne slušamo aktivno, ona utječe na naše raspoloženje i shvaćanje situacije u kojoj se nalazimo. Takva glazba može doprinijeti dramatičnosti izložba u muzeju, računalnih igara ili audiovizualnih priloga, često čak i učinkovitije od konvencionalnih i „direktnijih“ kompozicija. Lišena stroge niti vodilje, svojim suptilnim prodiranjem u našu podsvijest može nas opustiti ili učiniti nervoznima a da nismo ni svjesni te njezine uloge i djelovanja. Također, možemo se i aktivno, s namjerom prepustiti njezinim nadahnjujućim zvukovima i izazvati željeno raspoloženje u nekoj vrsti maštanja i međudjelovanja glazbe i našega tijeka misli, slično procesu čitanja knjige. No kako je uopće nastala takva vrsta glazbe? Koje su njezine glavne značajke, po čemu se ona točno razlikuje od poznatijih i pristupačnijih vrsta glazbe, kako se razvijala kroz povijest i koje su njezine uloge i podvrste danas? Na ta pitanja ovaj rad pokušava odgovoriti i time vas upoznati s drukčijim svijetom shvaćanja glazbe i zvuka.


Kako je Covid-19 otkrio pravo lice društva, ili nije?

Kako je Covid-19 otkrio pravo lice društva, ili nije?

 

Sam izvor virusa još uvijek nije do kraja određen. Način na koji je virus, od ranije poznat, odjednom postao kočnica cijelomu svijetu, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću utvrditi. Postoje neke pretpostavke zašto se ovako brzo raširio cijelim svijetom no to zapravo nije točno utvrđeno, kao niti kada ćemo se moći vratiti svojoj svakodnevici. Što se tiče cjelovitoga problema virusa kao zarazne bolesti još uvijek se ništa sa sigurnošću ne može govoriti, čak ni u znanstvenim krugovima. Doduše, neki si pojedinci svašta daju za pravo. Iznose se neprovjerene i netočne informacije koje današnji lakovjeran čovjek, izgubljen u virtualnomu svijetu prepunom informacijskih kanala, prikuplja i u velikoj ih većini percipira točnima i ispravnima.


DRUGA STRANA DOMA

DRUGA STRANA DOMA

Za modernog Zapadnjaka putovanja su u ovom stoljeću, od luksuznog proizvoda, hrane za dušu istraživača opijenog wanderlustom, nasušne potrebe ekonomskog migranta ili pošteno zarađene sezonske nagrade, postala sredstvo dokazivanja vlastite pripadnosti svijetu bez granica, instagram-kič i način bijega od samoga sebe. Društvene su mreže izgarale od tijela fotografiranih, ako ne već pod suncem Kariba ili Francuske Polinezije, onda barem na obalama hrvatskog Paga ili španjolske Mallorce – provučenih kroz obavezne filtere.


Državno sveučilište u Sankt-Peterburgu provest će internet predavanja i testiranja zbog povećanog interesa za ruski jezik

Državno sveučilište u Sankt-Peterburgu provest će internet predavanja i testiranja zbog povećanog interesa za ruski jezik

Ruski jezik je jedan od šest jezika UN-a s oko 150 milijuna govornika diljem svijeta, a u Hrvatskoj se uči na tri sveučilišta – zagrebačkom, zadarskom i pulskom.


Izgovori, pa učini

Izgovori, pa učini

Acta non verba

Vjerojatno je svima poznata ova izreka na latinskom jeziku iz podnaslova, odnosno vrlo je malen broj ljudi koji ju nisu negdje, nekom prilikom bez obzira učili latinski ili ne, čuli i razumjeli. No svejedno ćemo ponoviti njeno značenje, a to je "Djela, ne riječi". Ovo je uvertira u percepciju današnjega hrvatskoga društva, koje svoju stvarnost doživljava upravo suprotno od navedene izreke. Tako je pomodnome Hrvatu bitno jedino ono što je trendu i jedino ono što se događa u aktualnome trenutku, bez obzira na uzroke i posljedice. Shodno tome imamo vlastodršce takve kakvi jesu, a stoga i domovinu takvu kakva jest, što ne bi bilo žalosno ili u najblažu ruku problematično da jednom nije položena žrtva. Ne bi bio problem i ne bi se toliko ozbiljno doživljavala cjelokupna situacija stanja u društvu da se nisu u 90-tima pojavljivali Divovi, gromade od ljudi, koji su polagali jedan za drugim živote na oltar Domovine. Ti ljudi nisu išli kao muhe bez glave, već su se borili za ideal slobodne, neovisne i neokaljane Domovine. A učinak njihove neizmjerne i nevjerojatne žrtve jednostavno je nestao te nažalost za Hrvatsku zbilju, postao samo povijest.


O IMOTSKOM I ANTI TOMIĆU

O IMOTSKOM I ANTI TOMIĆU

Jednog nedjeljnog popodneva prijatelj mi je preko WhatsAppa poslao kolumnu poznatog hrvatskog kolumnista i pisca Ante Tomića pod naslovom „Nismo mi iz Imotskog ni posebno dobri, ni pošteni, ni odani, ni istinoljubivi, ni bistri, ali imamo jednu krasnu osobinu“. Inače, izbjegavam nedjeljom čitati bilo čije ideološke pamflete, no s obzirom da sam vezan uz Imotski i Imotsku krajinu nisam imao snage odoljeti otvaranju poslane poveznice, a vjerujem da je prijatelj na umu imao moje imotsko porijeklo kad me odlučio nehotice uznemiriti u dosadnjikavo nedjeljno popodne. Iako nisam imao, na moju veliku žalost, priliku odrastati u Imotskom, uvijek sam se držao Imoćaninom. Rođen sam od oca Imoćanina i majke Imoćanke koji iz našeg kraja su odlučili odseliti dva mjeseca prije mog rođenja. Usprkos tome, svi moji vikendi, blagdani, praznici su bili obilježeni imotskim boravkom, a odgojen sam na imotski način; u sustavu vrijednosti po kojem je Imotska krajina poznata u Hrvatskoj. Stoga se osjetih dužnim se osvrnuti na tekst poštovanog pisca Antu Tomića.


FILM U DOBA CORONE

FILM U DOBA CORONE

Uz čitanje, druga moguća razbibriga u vrijeme izolacije jest gledanje filmova, kojima zasigurno mnogi članovi „Obnove“ i simpatizeri krate vrijeme u svojim domovima. U sastavljanju ove liste preporuka sudjelovali su članovi kolegija vodstva udruge: predsjednik Marko Paradžik, dopredsjednik Dino Ljubić, Davor Dijanović, Marko Raič, Tomo Hunjak, Borna Kuri, Leo Marić, Ivan Dadić, Daniel Ćukušić, Hrvoje Švalek i Matej Tolić. Vjerujemo da ćete pogledati i da ćete uživati u svim preporučenim naslovima jer ipak su filmovi zbog interneta i mrežnih platformi puno pristupačniji nego preporučene knjige. Lista filmova se može u potpunosti opisati kao šarolika u pogledu žanra, vremenskih kinematografskih epoha i nacionalnih kinematografija te smo uvjereni da ćete pronaći nešto za sebe.


KNJIGE U DOBA CORONE

KNJIGE U DOBA CORONE

 

Nametnuta izolacija je izvanredna prilika za čitanje knjiga koje već godinama planiramo pročitati. Uzevši to u obzir, članovi kolegija vodstva naše udruge su za sve Obnovaše i simpatizere udruge pripremili preporuku naslova kojima možete kratiti ove beskonačne dane. Autori ove preporuke su svjesni da knjižare i knjižnice ne rade, no možda neke od ovih naslova kriju Vaše obiteljske police ili ih možete pronaći na internetu ili naručiti putem dostave na kućnu adresu.

Svoju preporuku su dali: predsjednik Marko Paradžik, dopredsjednik Dino Ljubić, Davor Dijanović, Marko Raič, Mario Jurčec, Tomo Hunjak, Borna Kuri, Leo Marić, Ivan Dadić, Daniel Ćukušić, Hrvoje Švalek i Matej Tolić.


Kako možemo promijeniti sustav ?

Kako možemo promijeniti sustav ?

U kasnu jesensku večer u parku Zrinjevcu sjedila su dva prijatelja na klupi. Sve je bilo puno žutog lišća. Sjedili su zamišljeni. Njihov odnos je u duhovnom smislu bio sličan odnosu Corto Maltesea i Rasputina. Kao što su ti strip junaci imali zajednički cilj (avantura i pronalazak blaga), tako su i njih dvoje imali zajednički cilj (obnoviti Hrvatsku), no isto tako su im se promišljanja u vidu sredstava postizanja cilja razlikovali. Možda je to različito promatranje sustava djelovanja proizlazilo iz toga što je jedan bio student prava, dok je drugi bio student povijesti. Tišinu prekine student prava:


ŠTO NAS JE PANDEMIJA NAUČILA?

ŠTO NAS JE PANDEMIJA NAUČILA?

Niti jedna svjetska katastrofa, rat i pandemija nisu bili uzaludni i beskorisni ako smo kao pojedinci, zajednica i nacija izašli jači, pametniji i čvršći te spremniji na izazove budućnosti. Sjedeći tako za radnim stolom u izolaciji, nakon što mi je dosadilo čitanje i gledanje filmova, malo sam razmislio o posljedicama koje bi ova situacija mogla uzrokovati, ali i što možemo naučiti i promijeniti kako bismo izbjegli sličan scenarij. Osobno sam stava da na svim razinama možemo izvući pouku; pojedinci, zajednice, Hrvatska, EU i Zapad


Posjet Državnom sveučilištu u Sankt-Peterburgu

Posjet Državnom sveučilištu u Sankt-Peterburgu

Sankt-Peterburg - nekadašnja ruska prijestolnica, današnja kulturna prijestolnica i vjerojatno često prva destinacija u Rusiji za brojne Hrvate. Grad ruskih careva i carica, ruskih znanstvenika, književnika, slikara i glazbenika. Poput većine velikih gradova sagrađenih na moru, odiše posebnom atmosferom koju je teško prenijeti riječima, atmosferom koju treba doživjeti. „Bijele noći“ su možda najbolji način za doživjeti grad (razdoblje od sredine lipnja do sredine srpnja, kada dan traje gotovo 24 h, te mraka zapravo i nema). Bit ću slobodan poslužiti se riječima profesora emeritusa, Viktora Žmegača, koji je lijepo dočarao grandioznost ideje oko nastanka ovog grada:


O TUĐMANU – POVODOM DVADESETE GODIŠNJICE SMRTI (III. DIO)

O TUĐMANU – POVODOM DVADESETE GODIŠNJICE SMRTI (III. DIO)

Tuđman je, iz svega predloženoga, kompleksna povijesna osobnost: mladi socijalist, gerilski borac protiv hrvatske države, „oficir”, profesor, znanstvenik, protivnik, zavjerenik, hrvatski nacionalist, vođa antikomunističkoga rata koji je za sebe do kraja života govorio kako je marksist. Najbitnija hrvatska povijesna osobnost druge polovice dvadesetoga stoljeća, koji je vodio Hrvate u ratu, ne samo za državu već za goli biološki opstanak. Drugi dio smo završili s pitanjem o njegovoj ostavštini. Obzirom da je bio složen čovjek i političar, zasigurno je i njegova ostavština ista...


O TUĐMANU – POVODOM DVADESETE OBLJETNICE SMRTI ( II. DIO )

O TUĐMANU – POVODOM DVADESETE OBLJETNICE SMRTI ( II. DIO )

U prošlom blogu  pisao sam o okolnostima Tuđmanova života, koje su ga odvele na putovanje od partizanskoga borca do političkoga zatvorenika, u državi koju je oružjem i perom i on sam stvarao. Krajem osamdesetih godina, točnije 1989., Tuđman dolazi na čelo Hrvatske demokratske zajednice – širokoga narodnoga pokreta čime započinje posljednje razdoblje njegova života, ali upravo i ono koje je pod najvećim povećalom i štovatelja i kritičara prvoga Predsjednika. Kako bismo razumjeli Tuđmanove političke poteze, moramo razumjeti i okolnosti njegova dolaska na vlast. Naime, Tuđman pobjeđuje na prvim predsjedničkim izborima, preuzima kormilo nad Hrvatskom i cijelim sustavom koji je izgrađen na onome bivšemu, prožetome KOSovim mrežama.


O TUĐMANU – POVODOM DVADESETE OBLJETNICE SMRTI ( I. dio )

O TUĐMANU – POVODOM DVADESETE OBLJETNICE SMRTI ( I. dio )

Tog prosinačkog dana 1999. godine, umjesto u školskom dvorištu, veliki odmor smo proveli u dnu razreda; ispod sivog panoa gledajući u fotografski portret dr. Franje Tuđmana u čijem kutu je bio crni flor. Piskutavi dječji glasovi su davali svoja opažanja o Tuđmanu koja su, u biti, bile refleksije stavova koje su čuli kod kuće. Do tada jedinstven razred se podijelio na one koji su žalili za Tuđmanom- do onih koji su se veselili Tuđmanovoj smrti. Kako sam sin hrvatskog dragovoljca iz 1991. i časnika, o čemu sam već pisao u jednom tekstu, bilo mi je nepojmljivo kako netko može ne iskazati dužno poštovanje prema Predsjedniku, pa čak i ne voljeti ga. Odrastajući; podjele viđene tog dana postajale su mi sve jasnije i uvidio sam svu složenost povijesne ocjene lika i djela dr. Franje Tuđmana te sam se susreo s raznovrsnim mišljenjima i stavovima; od toga da je bio proizvod udbaškog podzemlja pa do toga da je bio fašistički diktator. Naravno, u taj raspon ulazi i nekritičko promatranje i slavljenje svakog poteza kojeg je Tuđman povukao u svojoj vojnoj, znanstvenoj i političkoj karijeri.


Mali u procjepu velikih: »hrvatski« scenarij Bugarske nakon II. svj. rata

Mali u procjepu velikih: »hrvatski« scenarij Bugarske nakon II. svj. rata

Bugarska je kao članica Trojnog pakta objavila »simboličan rat« Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, pošto nije slala svoju vojsku u rat niti sudjelovala u vojnim operacijama protiv spomenutih država. Stoga, kada je Konstantin Muravijev, član bugarske Zemljoradničke stranke, 2. rujna 1944. proglasio novu vladu (raspuštajući dotadašnji 25. saziv Narodnog sobranja), zapravo je opozvao odluku o objavi »simboličnog rata«.


Povijest ciklični proces (Historia est magistra vitae [mortis], 11/9 = 12/7)

Povijest ciklični proces (Historia est magistra vitae [mortis], 11/9 = 12/7)

Rat (i nasilje) jedan je od temeljnih ljudskih poriva. Slikovito rečeno, od «krapinskog pračovjeka», tj. stvaranja manjih skupina ljudi do danas počele su borbe, ratovi za svoje interese. Dok sukobi bijahu ograničeni na sukobe pojedinaca, to se moglo okvalificirati kao incidenti, "huliganski" ispadi.


Duh Dragutina Bubnja

Duh Dragutina Bubnja

Jednog proljetnog dana 1931. godine pred Sudbenim stolom u Zagrebu, pred sudsko vijeće izvedena su 23 muškarca. Veliku skupinu optuženih su predvodili dvojica tamnokosih i ponositih mladića, pripadnika radničke pravaške mladeži Marko Hranilović i Matija Soldin pa je taj kazneni postupak ušao u povijest pod nazivom „Proces protiv Hranilovića, Soldina i družine“. Skupini mladih hrvatskih boraca za slobodu i neovisnost Hrvatske se na teret stavljalo više kaznenih djela; počinjenih u revolucionarnom djelovanju optuženim pripadnicima hrvatskih nacionalističkih organizacija. Posebno su pod povećalom javnosti, medija i hrvatskih domoljuba bili Soldin i Hranilović jer su, među ostalim, bili optuženi za političko ubojstvo tj. atentat na Antona Tonija Schlegela, zagrebačkog novinara, vlasnika Jugoštampe i masona, zagovornika diktature i terora koji je bio persona grata na beogradskom dvoru.


Nepoznati Voltaire i Francuska revolucija

Nepoznati Voltaire i Francuska revolucija

 

 

 

 

 

 

François Marie Arouet - Voltaire - središnja je ustanova francuskoga prosvjetiteljstva[1], već za života stekavši naslov vodećega duhovnog autoriteta prosvjetiteljske Europe[2]. Romanom Candide ili optimizam (Candide ou l’Optimisme, 1759.), u kojemu ironizira i satirizira filozofiju optimizma G. W. Lieblinza, a koje je i njegovo recepcijski najtrajnije djelo[3], ulazi u kanon europske književnosti i postaje neizostavnom figurom svih školskih književno-povijesnih i filozofskih pregleda.


Predsjednik iz našega sokaka

Predsjednik iz našega sokaka

Iako predizborna utrka još nije službeno otpočela, politička scena već je uvelike užarena. Ono što je za sada izazvalo najviše pozornosti u široj javnosti jest odluka pjevača Miroslava Škore da iznese svoju kandidaturu za predsjedničko mjesto. Odmah nakon objave uslijedili su komentari koji dovode u pitanje sposobnost jednoga javnog umjetničkog djelatnika za obnašanje predsjedničke časti.


Dragan Markovina i povijesna istina (uz cinične političke digresije)

Dragan Markovina i povijesna istina (uz cinične političke digresije)

Držeći se stare mudre „(upo)znaj neprijatelja“, primih se malo (zlo)djela: uzeo sam knjigu  Dragana Markovine, Doba kontrarevolucije. Zagreb: Razlog, 2017., zbirke tekstova iz Telegrama i raznih „regionalnih“ portala.


Mi Europljani i naše zablude, dio II

Mi Europljani i naše zablude, dio II

Ono što jest slično je sve jače opiranje prijetećoj islamizaciji Europe, sve snažnije izraženo u „starim članicama“ EU-a, državama Zapadne Europe i Beneluksa. Primjerice, Eric Zemmour u knjizi „Samoubojstvo Francuske“ (fr. Le Suicide Français) navodi kako je opis sigurnosnog stanja u Francuskoj „narušavanje njezinoga ustavno-pravnog poretka na vlastitom teritoriju“[1], opće stanje nesigurnosti „očitovano u porastu broja tzv. no-go zona“[2], oličenje bezvlašća i nemoći francuske policije. Samo u pokrajini Ille-de-France krajem 2018. postojalo je barem stotinu divljih naselja (slamova, fr. bidonvilles) koje francuska policija „nije držala pod svojom jurisdikcijom“ tj. nije djelovala u njima.[3] Kao da to nije dovoljno, i sam Macron davao je neprimjerene izjave o „uspostavi Islamske Francuske“[4] i pozitivnim vidovima islamizacije francuskog društva[5], usprkos jasnom opredjeljenju islamskoga religijskog vodstva protiv demokratskoga uređenja kao prihvatljivoga.[6]


Mi Europljani i naše zablude, dio I

Mi Europljani i naše zablude, dio I

Početkom 2019. godine na Instagramu i Facebooku kružili su oglasi inicijative EU-a Make.org, sa sjedištem u Ulici Louisa-Renéa Villerméa 4 u Parizu, koja je korisnike društvenih mreža i elektroničke pošte pozivala na izjašnjavanje o prijedlozima drugih Europljana iznesenih u anketi „Mi Europljani“ (We Europeans) u sklopu inicijative, koje je prijavom na istu mogao podnijeti svaki stanovnik neke od država članica Europske Unije. Na tom zadatku, prema riječima sa službenih stranica inicijative Make.org, „WeEuropeans udružuje snage s VoxEurop sa ciljem identificiranja i analize pozicija političkih stranaka diljem Europe. Kao informativna platforma na deset jezika, VoxEurop pridonosi raspravi među europskim građanima o pitanjima od primarnoga značaja za Europu (okoliš, demokracija, nejednakost). Proizvedena od strane tima stručnih i strastvenih europskih novinara i prevoditelja, VoxEurop web stranica je slobodno dostupna zahvaljujući potpori njenih čitatelja.“


Je li važno za osobu da stvori obitelj?

Je li važno za osobu da stvori obitelj?

U vrućem srpnju dva su prijatelja nakon posla gasili žeđ Velebitskim pivom, u ranu večer na otvorenoj terasi u kafiću znanom kao Krivi put. U svojim odjelima nisu se uklapali u uobičajenu sliku ljudi koji su dolazili tamo na piće. Jedan je radio kao odvjetnički vježbenik, drugi kao zaposlenik državne agencije. Bili su okruženi muškarcima tužnih i praznih očiju s preko 30 ili čak 40 godina, i mladih djevojaka između 20 i 30 godina. Svi ti ljudi su po stilu oblačenja naginjali subkulturi hipstera i alternativaca, ako uopće između istih postoji neka značajnija razlika.


Praxis – (anti)nacionalizam po potrebi

Praxis – (anti)nacionalizam po potrebi

Ovaj rad bavi se kontroverznom političkom dimenzijom neomarksističke filozofije i prakse u tadašnjoj Jugoslaviji. Naglasak je stavljen na prikaz razvoja političkih ideja hrvatskih i srbijanskih predstavnika te škole razmišljanja, njihovih sličnosti i razlika, ali i na kontradiktorne elemente unutar njihovih društveno-političkih ideja s posebnim osvrtom na njihove vlastite kritike nacionalizma.


Jesmo li se pomirili?

Jesmo li se pomirili?

Ideja hrvatske pomirbe, odnosno pomirbe ustaša i partizana, te njihovog potomstva, zauzima središnje mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti i političkoj praksi, a do izražaja je došla u političkom programu dr. Franje Tuđmana i HDZ-a. Mnogi se danas pitaju, doduše i opravdano, je li pomirba uspjela, a o čemu je već pisano na ovom blogu iz pera cijenjenog kolege Josipa Medaka.  Namjera ovog skromnog teksta je doći do odgovora na pitanje koje si mnogi postavljaju, a posebno u razdoblju godine kada se obilježavaju i komemoriraju mnogi događaji iz Drugog svjetskog rata.


Junacima

Junacima

Gradimo društvo učeći o najboljima koji su bili među nama

 "O gdje je plod od vašeg slavnog sjemena,i da li kojim rodom krvca vaša rodi"! Napisao je 1909. godine  u svojoj pjesmi “Hrvatskim mučenicima; veliki, možda i najveći pjesnik u našem narodu-  Tin Ujević. Ovo pitanje je aktualno i danas nakon 110. godina.


Stepinac i majeutika pape Franje

Stepinac i majeutika pape Franje

NEMO SINE CRUCE BEATUS

Dok ga gledam na fotografijama posvećenja za zagrebačkog nadbiskupa, toga 24. lipnja 1934. godine, pitam se i razmišljam što mu je toga dana prolazilo umom. Onako smiren, staložen, zamišljen, kao na većini fotografija, osluškuje li, onako proročki, u nutrini svoga bića što se ima zbiti pod nadolazećim crnim velom koji se spušta nad Europu i nad Svijet. Nekako sam, možda pogrešnoga ali neodoljivoga dojma, da su oni stariji slutili da će stolica zagrebačkoga nadbiskupa postati prijestolje koje nitko ne želi. I tu mi se u pamet doziva jedna slika, scena iz filma Lord of the Rings kada se odrasli i vrli pripadnici svojih rasa prepiru tko će odnijeti prsten u Mordor gdje ima biti uništen u utrobi neprijatelja s minimalnom šansom preživljavanja na tome putu, a gdje svatko od njih potajno želi da ga ovaj drugi ponese debelo svjestan težine puta. I u jeku prepirke koja skreće u iracionalizam i zavadu javlja se gotovo nečujni glas najmanjega od sviju: „Ja ću ga ponijeti!“. Ja ću ponijeti taj križ na svojim leđima pa i otići do kraja.


Kako bolan Hercegovine nema?

Kako bolan Hercegovine nema?

Ovaj naslov parafraza je pjesme Josipa Pejakovića koja gordo i stameno, svima onima koji misle kako Bosne nema poručuje da se grdo varaju.


Leteća gostiona

Leteća gostiona

Prije ulaska u grad zaustavili su se pored blistavoga planinskog potoka koji je naglo brzao i proširivao se u rijeku. Skinute kacige i u otpustu, pojeli su komadić kruha koji su kupili u Wyddinngtonu te su se okrijepili vodom iz korita koje se otvaralo na Peacewayskoj dolini.


Pravnici u povijesti

Pravnici u povijesti

"The first thing we do, let's kill all the lawyers" (Prvo što trebamo napraviti jest pobiti sve odvjetnike), kaže "Dick The Butcher" u povijesnoj drami Williama Shakespearea Henry VI, drugi dio, četvrti čin, scena 2. Ta izjava samo potvrđuje koliko je bitna uloga pravnika u povijesti, jer bez njih nema tko regulirati pravila društvene igre. Namjerno sam za potrebe ovoga eseja uzeo pravnike kao širi pojam od odvjetnika jer oni mogu biti odvjetnici, sudci, službenici itd. Često su oni mnogo više od isključivo čovjeka struke, posebice odvjetnici čiji poziv zahtijeva da budu dobri pravnici, govornici, menadžeri, psiholozi i slično to jest njihova je uloga nužno višedimenzionalna. U povijesti, našoj hrvatskoj i svjetskoj, pravnici su ostavili velik trag i to ne samo u pravu već i drugim područjima ljudske djelatnosti.


Arhitekt kopalja

Arhitekt kopalja

Prije par dana u gradu Lincolnu sam doživio optičku iluziju zbog koje mi je, igrom slučaja, svanula divota gotičke arhitekture. Mislim kako njena tajna u većini rasprava o njoj nije na zadovoljavajuć način objašnjena. Rečeno je kako gotika zasjenjuje  klasicizam po određenom bogatstvu i kompleksnosti, te kako je u isto vrijeme živahna i tajanstvena. To je istina, međutim, dekoracije orijenta su jednako kompleksne i bogate, pa ipak bude neka sasvim druga čuvstva. Nijedan čovjek nikada nije doživio iste emocije od turskog tepiha kao što ih je doživio zbog tornja katedrale.


Jesu li za društvo bitniji umjetnici i filozofi ili državnici?

Jesu li za društvo bitniji umjetnici i filozofi ili državnici?

Dva su studenta prava u Gradskoj knjižnici Ante Starčevića u Zagrebu odlučili napraviti pauzu od učenja Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te sjeli na stepenice koje vode na treći kat kako bi uzeli kratki predah kroz razgovor. Njihov užitak u međusobnom druženju nije im kvarila loša kava iz automata. Student iz Zagreba odjednom bez nekoga posebnog povoda iznese studentu iz Gruda citate iz Kiklopa Ranka Marinkovića: „Što je historija. To je: Aristotel, odgajatelj Aleksandra Velikog... Seneka, odgajatelj cara Nerona... Shakespeare, pisac elizabetanske epohe.... Nije Aristotel Veliki, nego Aleksandar, nije stoik Seneka uzalud trošio vrijeme jednim zločincem; nije Elizabeta bila kraljica Engleske u vrijeme Shakespeareovo... Historija su : Veliki, Mali, Dugi, Kratki, Debeli, Lijepi, Dobri, Mudri, Ljubljeni... ...Lavljeg srca, Otac naroda, rođeni u purpuoru (Porfirogenet)...“[1] 


Andrija Hebrang stariji, između mita i stvarnosti

Andrija Hebrang stariji, između mita i stvarnosti

Iz mora naših ustaško-partizanskih tema povremeno izroni lik i djelo Andrije Hebranga starijega, hrvatskog i jugoslavenskog komunista, revolucionara, političara i žrtve jugo-komunističkoga režima. Tako je i ovih svibanjskih dana uz obljetnicu njegovoga uhićenja kao i skorašnju 70. obljetnicu njegove smrti, ponovno pokrenuta rasprava o njegovoj sudbini, razlozima pogibije i odgovornosti za taj zločin. Oni koji i danas brane Titov režim smatraju kako je likvidacija Andrije Hebranga pozitivan potez, jer bi isti navodno bio gori od Tita. O takvim izjavama ne bih trošio riječi jer sam uvijek bio stava da je bespredmetno raspravljati o povijesti i povijesnim događajima i osobnostima na način „što bi bilo kad bi bilo“. S druge strane, kritičari Titova režima stvorili su jedan svojevrstan mit o Andriji Hebrangu starijemu kao hrvatskome borcu i mučeniku. S vremenom se taj mit toliko ukorijenio, da je Andrija Hebrang stariji postao prepoznatljiv kao simbol koji predstavlja hrvatske žrtve u poraću.


Dani povijesti

Dani povijesti

Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest,7.4.2016.

Na početku moram kazati dvije stvari: prvo, da sam počašćena što ste od mene tražili da vam danas govorim, i drugo, da sam malko nervozna.


Pomirba Hrvata

Pomirba Hrvata

Godina je 1960 i neka, u starome kraju pod toplim Suncem juga, dva Hrvata, dva prijatelja obrezuju vinograd. Na prvi pogled slični su – obojica temperamentni, vrele krvi, britkoga jezika i tvrde šije. To im je bila zadnja zajednička rezadba. Onaj nekoliko godina stariji bio je partizan, čija je mladost utkana u ostvarenje ideala međunarodnoga socijalizma. U svome revolucionarnom žaru nije štedio ni vlastite roditelje, ogorčen njihovom nezainteresiranošću za komunizam, po povratku iz Drugog svjetskog rata na rodni je trošni dom htio baciti pakleni stroj. Zašto je odustao – nije mi poznato. Unatoč svojoj neokaljanoj ideološkoj pravovjernosti i neporecivoj srčanosti, nedostajalo mu je takta za političke plesove pa je nakon rata ostao ono što je uvijek i bio – tek jedan obični hrvatski seljak što kruh zarađuje u vlastitom znoju i krvavih žuljeva. Na kraju je sreću tražio i na njemačkim bauštelama – život je gorka ironija, nije li?


Deveti krug pakla: Izdaja (treći dio)

Deveti krug pakla: Izdaja (treći dio)

U maloj i klaustrofobičnoj ćeliji, stajao je Zvonko Bušić, zamišljen, s nogom na željeznom krevetu. Budiša je imao neki intuitivni osmjeh...


Deveti krug pakla:  Izdaja (drugi dio)

Deveti krug pakla: Izdaja (drugi dio)

Zanimljivo je da je od svih grijeha u “Paklu”, u prvom dijelu Danteove “Božanstvene komedije” iz 14. stoljeća, izdaja smještena u deveti ili najdublji krug pakla. Bez obzira na to je li ona počinjena protiv vlastite obitelji, vlastitog grada, zajednice, zemlje, svojih gostiju ili dobročinitelja, izdaja je teža od pohote, proždrljivosti, pohlepe, srdžbe, prijevare, krivovjerja i nasilja. A izdajnici, za razliku od drugih griješnika, nisu osuđeni da gore u strašnim vatrama pakla nego su umjesto toga smrznuti u grotesknim pozama unutar ledenog jezera s postupnim povećanjem dubine iz koje samo njihova lica pokazuju “mjesto gdje sramota može izložiti sebe”.


Deveti krug: Izdaja (prvi dio)

Deveti krug: Izdaja (prvi dio)

Nakon svega, zar bivši zatvorenici, kao što sam ja, ne izbjegavaju sve što ih čak i približno podsjeća na zatočeništvo? Zapravo, ne...


Filozofija egzistencijalizma II. dio – Svevremena aktualnost filozofije egzistencijalizma

Filozofija egzistencijalizma II. dio – Svevremena aktualnost filozofije egzistencijalizma

Nakon što smo u prošlom blogu istjerali Sartrea iz filozofije egzistencijalizma i pokazali kako Bog u njoj ima bitno mjesto u njoj, vrijeme je da se pitamo što nam to filozofija egzistencijizma može ponuditi danas? Kada pitam to pitanje ono je upućeno konkretnom čitatelju ovog bloga. Da tebi, koji ovo čitaš. Da bi odgovorili na to pitanje pošteno bi bilo pojasniti njene implikacije kroz nekoliko filozofskih disciplina: ontologija, antropologija i etika. 


TEORIJE O NESLAVENSKOM PODRIJETLU HRVATA I NJIHOVO STIGMATIZIRANJE

TEORIJE O NESLAVENSKOM PODRIJETLU HRVATA I NJIHOVO STIGMATIZIRANJE

U svojoj knjizi Le discours balkanique objavljenoj 2004., čije je hrvatsko izdanje objavljeno pod naslovom Balkanske rasprave (2009.), francuski jezikoslovac Paul Garde smatra da su teorije o neslavenskom podrijetlu Hrvata i njihovoga imena bile razrađene samo u svrhu nijekanja svega što bi imalo «suviše zajedničkih točaka » sa Srbima. Jedno od sredstava bi bilo «da se zanijeka pripadnost Hrvata slavenskoj zajednici» (str. 397).


Filozofija egzistencijalizma - I dio:  Bog i Sartre u Filozofiji egzistencijalizma

Filozofija egzistencijalizma - I dio: Bog i Sartre u Filozofiji egzistencijalizma

Kada u Hrvatskoj nekoj osobi šire opće kulture spomenete filozofiju egzistencijalizma njegova prva asocijacije je Jean–Paul Sartre. To je pomalo paradoksalno jer se jedan marksist i ateist, čija je instant popularnost nalik Žižekovoj, smatra pripadnikom filozofije u kojoj je bitno mjesto imao Bog u kojeg on nije vjerovao. Hrvatska je za filozofiju egzistencijalizma prvi put čula nakon što je Sartre oštro napao hrvatske komuniste za odstupanje od staljinizma.


Kuda idemo?

Kuda idemo?

Nema sumnje da su društvene promjene koje su se odvile kroz protekla dva stoljeća, utjecale i na način razmišljanja suvremenog čovjeka. Od industrijske revolucije, urbanizacije, razvoja kapitalizma, sekularizacije sve do internet revolucije i globalizacije, radikalno su transformirali svijet, i čovjekov pogled na svijet. Principi koji su potrebni za uspješno funkcioniranje modernoga društva postaju principi po kojima funkcionira čovjekova svijest; racionalnost, pragmatizam, ekonomsko razmišljanje postaju dominantne karakteristike svijesti suvremenoga čovjeka.


Smije li se Crkva baviti politikom?

Smije li se Crkva baviti politikom?

Iza brda u čijoj se dolini nalazio hladni izvor vode, ponoć je tamnim oblacima sakrila vrt u kojem su se smjestila dva prijatelja. Miris cigare se širio kroz zelenilo, a dva žara su plesala kroz tminu kao krijesnice. Njihovo nepce je grijao topli konjak. Privremena šutnja bila je priprema za razgovor. Oni su ozbiljno shvaćali bitnost i moć razgovora jednako kao Tolkien, Lewis i ostali u kružoku Inklingsa. Pravnik iz Zagreba kovaču je došao u posjet sa svojom ženom. Razlog posjeta? Kovanje mača, što drugo...


“Doubt is the key to knowledge” (Persian Proverb). To what extent is this true in two areas of knowledge?

“Doubt is the key to knowledge” (Persian Proverb). To what extent is this true in two areas of knowledge?

In the history of mankind, doubt inspired many great discoveries. Christopher Columbus, for example, had doubted contemporary beliefs that the Earth was flat and has therefore proved otherwise. Similarly, Nicolaus Copernicus had doubted geocentrism, and he formulated a heliocentric model, which was later proved to be correct by Galileo Galilei (although the calculations weren’t completely correct). Both Columbus and Galilei were, in their pursuit of truth, led by doubt.


Proljeće u duši

Proljeće u duši

Uskrs, koji otvara vrata Proljeća na zemlji, oduvijek je za cijelu našu rasu i kulturu bio vrijeme Uskrsnuća. Međutim, u oboljelim uvjetima u kojima se danas nalazimo došlo je do spora između dvaju učenja oko poredka tih dviju stvari. Kršćani i svi žitelji drevne kulture osjećaju i drže Proljeće simbolom, znamenom Uskrsa. Suvremeni materijalisti, naročito svi tipovi ateista-antropologa, smatraju kako je Uskrs tek simbol Proljeća. Profesori folklora inzistiraju da su primitivni ljudi (s kojima su, kako se čini, u vrlo bliskim odnosima) izmislili „poprilično neprirodnu maskaradu mitologije”, tek toliko da prikriju prirodne činjenice iskustva. Oni su navodno pritajili činjenicu da se cvijeće ponovno vraća, pod parabolom da se bog ponovno vraća.


Hrvatska i ja

Hrvatska i ja

Kada sam zavolio Hrvatsku - sa sigurnošću ne mogu reći. Kao i svatko drugi, prve političke svjetonazore i temelje dobio sam još odgojem u obitelji, a iste sam odrastajući samo afirmirao kroz proučavanje hrvatske povijesti i kroz njenu književnost. Voljeti Hrvatsku u mojoj obitelji i zavičaju bilo je nešto što se samo po sebi podrazumijeva.


Dvadeset godina arheofuturizma- jedna anatomija

Dvadeset godina arheofuturizma- jedna anatomija

Godine 1998. u izdanju francuske izdavačke kuće L'Æncre izašla je knjiga čija se tematika ticala političke teorije i sociologije. Sam ton knjige nije bio nimalo optimističan: “Naša civilizacija je došla do vrhunca, ona koja je produkt moderniteta i egalitarizma i slijedi nam konvergencija katastrofe. Mnoge civilizacije su nestale i to je utjecalo na određene dijelove svijeta. Danas, prvi put u povijesti, katastrofa prijeti čitavom svijetu. (...) “ stajalo je u predgovoru.


Zoolatrija

Zoolatrija

Prema definiciji na mrežnim stranicama Hrvatske enciklopedije, zoolatrija je kult životinje vezan uz štovanje plodnosti i poljoprivrednih božanstava u arhaičnim religijama. No, danas u 21. stoljeću svjedočimo preporodu zoolatrije na velika vrata i to kao dijelom suvremene običajne kulture smrti. Ne pišem ovo kao mrzitelj životinja već kao ljubitelj i štovatelj svega stvorenoga, ali prije svega čovjeka.


O slatki, strani dome

O slatki, strani dome

„Čovjek u tuđini uvijek ostaje „netko drugi“, a s vremenom postane i u vlastitoj zemlji stranac“. Ipak manje problema imaju oni koji istovremeno nastoje njegovati ono dobro iz baštine svoga naroda i prihvaćati ono najbolje što nudi zemlja u kojoj žive“, rekao je fra Šimun Šito Ćorić za četvrti broj časopisa Obnova na temu Hrvati izvan Republike Hrvatske. 


Kako trebamo promatrati povijest?

Kako trebamo promatrati povijest?

U subotu već blizu ponoći, kada se većina mladih ljudi u Zagrebu zabavljalo u klubovima uz srpsku glazbu, kao da prije petnaest godina nije niti bilo rata sa Srbima, dva su mladića pila vruću čokoladu u kafiću smještenom u kockarnici. Tamo su se družili jer je to mjesto bilo jedino u gradu gdje se moglo mirno voditi razgovor kroz cijelu noć. Njihovi razgovori o povijesti bili su im jednostavno zanimljiviji od žena u klubovima s narodnjacima. Nije im to bila alternativa po principu slatkog limuna jer obojica su imali iskustva izlazaka na takvim mjestima.


Iredenta jučer, danas, sutra

Iredenta jučer, danas, sutra

Govor predsjednika Europskog parlamenta uzburkao je duhove zbog zaključnih riječi kojima je gospodin Tajani pozdravio „talijansku Istru i talijansku Dalmaciju”. Za razliku od naših svakodnevnih tema o prošlosti, razgovor o povijesti talijanskih aspiracija na hrvatske priobalne krajeve pravo je osvježenje, no niti on nije mogao proći bez ljevičarskih laži.


Michel Houellebecq i europska kultura pesimizma

Michel Houellebecq i europska kultura pesimizma

Michel Houellebecq se vratio i ponovno uzbukao (književnu) javnost! Od svoga prvog proznog pojavljivanja s novelom “Širenja područja borbe” iz 1994. plijeni pozornost, ne samo književnih kritičara i intelektaulaca opće prakse, kojima njegov rad predstavlja samo jednu u nizu tema u razglabanju - od književnosti, glazbe, dnevne politike do sasvim banalnih, malograđanskih tema i zadovoljstava. Njegov tematski opus obuhvaća širok raspon fenomena raštrkanih između erosa i thanathosa : transgresija, sloboda, sreća, terorizam, transhumanizam, religijski fanatizam, identitet i konačno smrt.


Kliofest ili Marxistjugosrbofest u Zagrebu?

Kliofest ili Marxistjugosrbofest u Zagrebu?

Dana 10. svibnja 2018. godine u 17 sati u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održalo se predstavljanje prijevoda knjige Paula Veynea Jesu li Grci vjerovali u mitove?, s podnaslovom „Ogled o konstitutivnoj imaginaciji”. Predstavljanje su vodili Dijana Bahtijari, Jelena Marohnić i Marina Milićević Bradač. Najavljeno je bilo u programu Kliofesta i sudjelovanje Hrvoja Gračanina no on se, bez obrazloženja od ostalih sudionika, jednostavno nije pojavio.


Bog?

Bog?

U srijedu, nakon seminara kaznenoga prava, dvojica su prijatelja otišli popiti jedno pivo u pivnici. Znali su da ne će popiti samo jedno, no tako su iz navike svaku srijedu govorili: „Idemo na samo jednu pivu...” Bit svega nije bilo pivo, nego njihov razgovor o Bogu. Misao o Bogu ih je zaokupljala od njihovih najranijih dana. Zapravo je njihovo prijateljstvo počelo na satovima astronomije, kada je jedan od njih primijetio drugoga kako čita knjigu iz područja mariologije.


Blut und erde – nacija bez Logosa

Blut und erde – nacija bez Logosa

IDEJE

Ideja. Taj subjektivni misaoni sadržaj koji oblikuje našu svakodnevnicu. Ideje kao plod parenja naših iskustava i naših želja čije korijenje seže duboko u podsvijest, ali poput krošnji strše u više razine svijesti pokušavajući doseći najvišu ideju - Ideju dobra. Čovjek živeći svoj život tako boravi u carstvu ideja gdje opredjeljujući se za određenu konstelaciju istih u nekom konkretnom misaonom procesu zauzima poziciju svoje istine o stvarima i pojavama na koje se te ideje odnose. Ipak osuđen na vječni sukob u sebi, sukob njegovih istina i jedne Istine, gdje čovjekove istine idu tamo-amo poput  penduluma i pri prolasku iz lijeve u desnu i iz desne u lijevu amplitudu, ipak u djeliću vremena budu poravnate s početnom pozicijom equilibriuma odnosno istinom. „Što je istina?“, pitao je Pilat stojeći pred utjelovljenim Logosom. Zaista osupnuti banalnošću odgovora možemo reći, a ne pogriješiti da je istina je ono što jest i vidimo na primjeru penduluma da je ekskluzivna. I kako onda pomiriti našu istinu s onom jednom Istinom? 


O selu

O selu

Zadnjim valom iseljavanja koji je udario našu zemlju demografski je najteže pogođeno naše hrvatsko selo. Cijela jedna ruralna Hrvatska, bez obzira radilo se o surovom zabiokovskom i dinarskom kamenjaru ili slavonskoj ravnici, nestaje u nepovrat. Gradovi, bilo hrvatski, irski ili njemački, nude puno više nego hrvatsko selo. Nažalost, sela su opustjela zbog jedne loše politike koja se vodi prema stanovnicima i mještanima, a koju su oni sami prihvatili kao pozitivnu. Uz tu politiku postoji i medijska slika koja selo prikazuje kao nešto neprilično i nedostojno mladih. Ovim putem želim pisati mladima koji su odrasli u gradu, a posjeduju u nekom skrovitom kutku Lijepe Naše neku naslijeđenu djedovinu.


Istina kao vrhovno načelo povijesti kao znanosti i distinkcija od kolektivnog pamćenja

Istina kao vrhovno načelo povijesti kao znanosti i distinkcija od kolektivnog pamćenja

U današnjem još uvijek (post)modernističkom razdoblju, koje je na svom izmaku, sekularizam i racionalizam te naivni scijentizam uzdižu na pijedestal znanost kao nešto što je  suprotstavljeno religiji. Pritom scijentisti zanemaruju u takvom načinu razmišljanja da je načelo istine zapravo načelo usvojeno kao najviša vrijednost iz kršćanske metafizike („Ja sam put, istina i život”; Isus Krist utjelovljuje istinu i njegovo kazivanje je istinito). Koliko je snažno to načelo inkorporirano u naš način mišljenja, možda bolje od znanosti oslikava pravni sustav gdje je načelo istinitosti propisano u parničnom i kaznenom postupku kao načelo kojime se mora voditi sud. Ukoliko presuda u svom činjeničnom supstratu nema kvalitetu istinitosti onda je nevaljana, i načelo pravednosti time biva povrijeđeno. Sudac mora jednako kao povjesničar utvrditi u dokaznom postupku koje su se činjenice zbilja dogodile.


Zablude političkog poganizma

Zablude političkog poganizma

Vjerojatno ste u zadnje vrijeme primijetili sve češće rasprave na desnim i konzervativnim forumima i grupama o kršćanstvu i paganizmu. Ako jeste, onda ste zasigurno primijetili i rastući broj desnih simpatizera čiju profilnu ili naslovnu sliku krase prikazi kolovrata, Odina, Thora, Zeusa ili Peruna. Bez obzira koje im božanstvo viri s profilne slike, veže ih uvjerenje da će Zapad procvasti pod uvjetom odbacivanja kršćanstva i prihvata barbarskoga politeizma ili racionalnoga ateizma. Dakle, poraz lijevoga liberalizma, islamizma, rodnih i svih drugih ideologija koje se otvoreno suprostavljaju Zapadnoj civilizaciji se krije u povratku religijama naših dalekih predaka. Možda bi najprimjereniji naziv za nove simpatizere politeizma bio „politički poganin” jer osobno ne vjerujem da itko od njih prakticira predačku duhovnost kao takvu.


Sir

Sir

Moje nadolazeće djelo u pet svezaka Zapostavljenost sira u europskoj literaturi je toliko opširno i zasićeno da je upitno hoću li ikada poživjeti dovoljno dugo da ga završim. Možemo stoga dopustiti da pokoji izljev iz te fontane informacija orosi ove stranice. Još uvijek ne mogu u potpunosti objasniti tu zapostavljenost. Pjesnici su bili misteriozno šutljivi na temu sira. Vergilije ga, ako me sjećanje dobro služi, spominje nekoliko puta, ali s previše rimske suzdržanosti. On sebi ne dopušta da se razveže o siru.


Imamo li slobodnu volju?

Imamo li slobodnu volju?

Dva studenta prava nervozno su se u sivi i tmurni jesenski dan premiještali iz kafića u kafić. Čas su pili kavu, čas čaj. Od rasprave koju su vodili bilo im je vruće kao da je sredina ljeta. Onaj niži iznio je tezu sociobiološke determiniranosti čovjeka. Naime, on je na seminaru iz kaznenog prava u raspravi o krivnji kao bitnom elementu kaznenog dijela došao do zanimljive ideje. Što ako su svi čovjekovi postupci determinirani njegovim biološkim-genetičkim i sociološkim-društvenim faktorima?


Jedan potopljeni brod i jedan podijeljeni grad – DIO 2.

Jedan potopljeni brod i jedan podijeljeni grad – DIO 2.

Ili kako bjelosvjetski emisari ljudskih prava ne znaju pomesti pred vlastitim pragom!

Belfast me uistinu fascinirao, moderan i uspješan grad prepun tragova o slavnoj industrijskoj prošlosti, a u zraku osjećaj neke neugodne napetosti - na prvi pogled nespojivo. Jedan tračak te nelagode smo Mateja i ja upravo sada osjećali. Sjedili smo u crnom taksiju i čekali našeg vozača da se vrati iz kladionice. Onaj njegov potez prstom ispod nosa i dalje nam nije bio jasan: “Pa nije valjda otišao povući? U što se mi uvalismo!“


Jedan slabo poznat ili ozloglašeni hrvatski frankofil u Francuskoj: Dr. Ante Starčević

Jedan slabo poznat ili ozloglašeni hrvatski frankofil u Francuskoj: Dr. Ante Starčević

O političkim idejama osnivača i prvaka Hrvatske stranke prava doktora Ante Starčevića, tog velikog poklonika Francuske i Francuske revolucije od 1789 g., prevladavaju paradoksalno u pojedinim znanstvenim publikacijama objavljenim na francuskom ili potpuno nepoznavanje (ugledna enciklopedija Encyclopaedia Universalis izostavlja ga, ali posvećuje jedan članak Vuku Karadžiću), ili negativne, krive i površne predodžbe, bez ikakvog obzira na povijesne razloge i okolnosti, najviše zbog manjkavosti u poznavanju tekstova Ante Starčevića i relevantne bibliografije (za one koji znaju hrvatski), ali zasigurno i zbog vrlo rijetkih prevedenih Starčevićevih tekstova na francuskom, i gotovo nikakvih ozbiljnih objavljenih studija o njegovim političkim idejama na francuskom; takva su iskrivljena gledišta pogoršana velikim nedostatkom hrvatske literature na francuskom o hrvatskoj političkoj povijesti, tako da se o njoj piše u posve tendencioznim raspravama (osim za neupućene) posebno u djelima o povijesti Srba i Jugoslavije objavljenim na francuskom, u svrhu opravdavanja određenih nacionalno-ideoloških sasvim jasnih stajališta autora, dotle da prikazuju Antu Starčevića kao preteču i inspiratora ustaškog režima (Dušan T.Bataković, Yougoslavie - nations religions idéologies, L'Age d'homme, Lausanne 1994, str.29-30, 185-186).


A Letter About Mary

A Letter About Mary

 Grace and Peace,

   To my friend and fellow minister of the Gospel, I send greeting. You have inquired about the Marian dogmas of the Catholic Church in order to better understand them and here I wish to lay out for you a more convincing argument about their legitimacy by means of scripture and reason. Before all else let us pray for all of Christ’s Church that we might grow in holiness and be enlightened by the Holy Spirit: Come, Holy Ghost, and fill the hearts of the faithful and enkindle within us your divine love. Father, send forth your Spirit that we may be made new creations in Jesus Christ, your Son, and renew the face of the earth. Enlighten our dark hearts with the Spirit of Wisdom who proceeds from you and the Son, who is blessed forever, that we might be led into all truth. Amen.