Lijevi jupiteri i desna goveda

Lijevi jupiteri i desna goveda

Latinska fraza „Quod licet iovi, non licet bovi." danas opisuje političku scenu i ulogu lijeve i desne opcije na toj istoj sceni. Autor fraze, jedan njemački dramatičar, u jednoj je rečenici htio opisati licemjernost društva dajući svojoj publici na znanje da će uvijek postojati sloj ljudi kojem su neke stvari dopuštene, ili koji će u najgorem slučaju snositi puno blaže društvene posljedice nego li osoba kojoj društveni status to ne dozvoljava. Ukratko, ono što smiju bogovi, ne smiju goveda. Ili, preneseno u politiku; što smiju socijalisti, ne smiju konzervativci. Ili, preneseno u mainstreama medije; što smiju antifašisti, ne smiju fašisti.


On Being Right

On Being Right

The man who wishes in sincerity to be right in all that he thinks and does is the very best kind of man because he is the man that must be right even if he must prove himself wrong.


Ima li politika u Hrvata smisla?

Ima li politika u Hrvata smisla?

«Sjećam se tog davnog, lijepog popodneva na Cvjetnom trgu kao da je bilo jučer...» Nepobjedivo sunce grijalo je kroz suncobrane dva mlada studenta prava na kavi. Ta su dva prijatelja živo raspravljali o tome ima li politika u Hrvata uopće smisla?